INTERNATIONALE POLITIEK

Al bij al: leerrijk en bruikbaar (7/10)

Image

Bij het Verhaal van Vlaanderen

Uitpers gaat over internationale politiek. We mijden dan ook binnenlandse kwesties tenzij die een internationale dimensie hebben. Per uitzondering: Het verhaal van Vlaanderen. Omdat de discussie ook gaat over de plaats van geschiedenis in ons wereldbeeld. Een zeer bijzondere plaats nodig om de wereld beter te begrijpen – en te veranderen.
Vandaar dat we, afzonderlijk en uitzonderlijk, twee visies over deze hoe dan ook spraakmakende reeks ter discussie brengen.

Ik heb gewacht tot de laatste aflevering van ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ alvorens me erover uit te spreken. Dat druist in tegen mijn neiging om direct over alles te oordelen; een experiment om nooit meer te herhalen dus.

Nee serieus. Ik maakte bij voorbaat een bezwaar tegen de premisse: je kan ‘Vlaanderen’ niet met terugwerkende kracht projecteren op het verleden vóór 1970, toen het Vlaams Gewest ontstond. En zeker niet vóór de 19e eeuw, toen het idee van een politieke eenheid van de Noordkust tot de Maas ontstond.

Historici

Zeker als je over “hét” verhaal van Vlaanderen spreekt, van de prehistorie tot nu, dan herkauw je impliciet de nationalistische mythe dat de Vlaamse natie een soort eeuwige categorie is die zich door de jaren heen ontplooit en dus in de toekomst verder moet ontwikkelen. Met andere woorden: dan geef je onwetenschappelijke ideologische munitie voor het idee van meer Vlaamse autonomie of zelfs de splitsing van België.

En eigenlijk blijft de kritiek op die premisse terecht. Maar ik had één keuze van de programmamakers onderschat: om de scenario’s te schrijven gingen ze niet ten rade bij nationalisten, maar bij historici. Wetenschappers dus. En die vertellen geen mythes. Sterker zelfs, hoe langer de reeks liep, hoe meer mythes er ontkracht werden.

Al bij al was het een leerrijke tv-reeks, die een aantal historische gebeurtenissen bevattelijk wist uit te beelden. En dat voor wekelijks een miljoen kijkers. Geschiedenis is hot. Vooral de laatste 3 afleveringen vond ik uitermate bruikbaar voor het onderwijs. Omdat ze op een slimme manier de discussie over het ontstaan van de huidige kapitalistische samenleving openen, zonder de pretentie dat ze er het laatste woord al over zeggen.

Natuurlijk kan men in een populair format niet álles uitleggen. Als (soort van) historicus heb ik elke week naar Tom Waes zitten roepen dat hij één of ander saillant detail vergat, of het naliet een verband te leggen, of zich bezighield met futiliteiten zonder tot de kern van de zaak te komen. Maar dat is niet erg. Men is bewust breed gegaan in plaats van diep. Het debat is nu geopend. De interesse is gewekt.

Vlag en lading

En zie. Een reeks die “Hét Verhaal van Vlaanderen” heet, bleek toch iets heel anders te zijn dan wat ik vreesde. Eigenlijk dekt de vlag de lading niet. Het was niet één groot verhaal, maar een reeks losse gebeurtenissen. En het ging niet eens consequent over het grondgebied Vlaanderen. Limburg kwam bijvoorbeeld minder vaak aan bod dan Wallonië.

Wat het ook was, het was zéker geen Vlaams-nationalistische propaganda. Het bewijs: de nationalisten zijn woedend dat enkele van hun mythes voor eens en voor altijd doorprikt zijn. Joren Vermeersch en Johan Sanctorum komen de klap nooit meer te boven, vrees ik.

Kortom “een dikke 7/10” voor de hele reeks. Enkele zwakke afleveringen in het begin, maar heel sterk geëindigd. En ik heb geleerd om niet altijd direct te oordelen: zelfs binnen een slecht kader kan je soms goede dingen doen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

‘Rond de pot draaien’ hoort in de Canon van Vlaanderen

Historici uiten scherpe bezwaren tegen Vlaamse canon: “N-VA wil geschiedenis gebruiken voor politieke doeleinden” blokletterde de VRT-nieuwssite op 3 november 2022. In een 80-pagina’s tellend standpunt, opgesteld door historici…

Print Friendly, PDF & Email

Verdwaesing alom

Bij het Verhaal van Vlaanderen Uitpers gaat over internationale politiek. We mijden dan ook binnenlandse kwesties te behandelen, tenzij die een internationale dimensie hebben. Per uitzondering: Het verhaal van…

Print Friendly, PDF & Email

De Messias en zijn profeet

Door vele van zijn tijdgenoten werd Frans van Cauwelaert in blinde verering op de handen gedragen, door vele anderen bitter verguisd. Maar dat hij in de eerste helft van…

Print Friendly, PDF & Email

Laatste bijdrages

Kanaky (Nieuw-Caledonië): oud-kolonialisme is terug

Kanaky (Nieuw Caledonië): het Frans kolonialisme in oude gewaden is terug. De Franse president Emmanuel Macron en zijn minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin hebben het vuur weer aan…

Print Friendly, PDF & Email

Hoe Europees uiterst-rechts vanuit VS wordt gesponsord

De grote vooruitgang van extreemrechts in de Europese verkiezingen heeft heel wat oorzaken, die nu volop worden geanalyseerd. Een minder gekende factor die speelt is de aanhoudende campagne van…

Print Friendly, PDF & Email

Nederland: Niet mijn regering!

Bij de parlementsverkiezingen van eind november boekte extreemrechts in Nederland een monsteroverwinning. Dat ‘succes’ was in belangrijke mate te danken aan de opstelling van mw. Yesilgöz van de liberale…

Print Friendly, PDF & Email
Niemandsland. Een reis door de Syriëregio

You May Also Like

×