Afghanistan, de afgang

Welk eufemisme men ook bedenkt, de aankondiging dat alle Amerikaanse, en allicht ook alle Navo-troepen tegen 11 september 2021 Afghanistan zullen hebben verlaten, is zo symbolisch als VS-president Joe Biden dat wil. Twintig jaar na de aanslagen van Al Qaida in de VS, waarop de VS en hun bondgenoten de oorlog verklaarden aan de Taliban, geven de VS de strijd op.

Hoezeer er ook wordt gesproken over transitie en waarborgen, dit vertrek is de bekentenis van een nederlaag. De troepen vertrekken niet na gedane opdracht, maar na mislukte opdracht. Washington kan alleen proberen het gezicht te redden, door ordelijk te vertrekken, niet zoals in Vietnam eind april 1975.

Want Washington weet zeer goed dat de Taliban op een dag weer de baas worden over het grootste deel van Afghanistan. De huidige, onderling erg verdeelde, machthebbers twijfelen tussen gaan lopen en het verzet voorbereiden, zoals vóór 2001. Want waarom zouden de Taliban hen, die ze zien als lakeien en verraders, sparen. Sommige hebben al familie en fortuin, soms in andere volgorde, in veiliger oorden ondergebracht.

40 jaar oorlog

En de Afghaanse bevolking? De meesten hebben in hun leven niets anders gekend dan oorlog. De massale steun vanuit de VS, Pakistan, Saoedi-Arabië, de Emiraten en diverse westerse landen, Verenigd Koninkrijk voorop, aan de Modjaheddin veertig jaar geleden, luidde de drama’s van vandaag in.

Geld, wapens waaronder de gesofisticeerde Stingerraketten, instructeurs, niets was teveel voor deze “vrijheidsstrijders” tegen het communisme. Tot wanneer die “vrijheidsstrijders” zich tegen hen keerden.
Met andere woorden, 40 jaar bemoeienissen, begonnen uit naam van strijd tegen het communisme, hebben veel mensenlevens en geld gekost, met als resultaat dat de fundamentalistische Taliban er als winnaars uitkomen.

Dat is niet het einde van de ellende voor de meeste Afghanen die nog niet gevlucht zijn, integendeel. Washington laat de weg naar Kaboel vrij voor een Emiraat dat morgen niet minder fundamentalistisch zal zijn dan 20 jaar geleden, met nul respect voor elementaire rechten en vrijheden. 20 jaar oorlog voor dit resultaat. Verloren moeite, verloren geld, zegt senator Chris Coons, een vertrouweling van Biden.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Visited 443 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook