INTERNATIONALE POLITIEK

Affaire Benalla bis

Image

De affaire Benalla vergalde de zomer van de Franse president Emmanuel Macron. Hij is nog niet bekomen van de revolte van de ‘gilets jaunes’ of daar duikt alweer een nieuwe affaire Benalla op. Deze zeer speciale (ex-) veiligheidsadviseur van het Elysée, blijkt nu na zijn ontslag in juli in Afrika te hebben rondgereisd met een diplomatiek paspoort. Het Elysée “is verrast”.
Macron kan deze affaire missen als kiespijn. Het diep geschokte vertrouwen van zeer veel Fransen in de president, krijgt er nog een schok bovenop. Hoe kan zoiets, een figuur die voor zoveel ophef zorgde toen bleek dat hij op 1 Mei gehelmd en met een politiekenteken, manifestanten zwaar te lijf ging, blijkt ineens nog altijd een diplomatiek paspoort te hebben, zo onthult Médiapart. . Het Elysée zegt dat ze dachten dat hij dat paspoort na zijn ontslag had ingeleverd. Blijft de vraag waarom Benalla als adviseur van de president een diplomatiek paspoort nodig had.

Consultant

Wat doet hij nu verder met dat paspoort? Terwijl Macron zelf kerstmis in Tsjaad doorbracht, ver weg van de gele hesjes, kwam aan het licht dat Benalla daar drie weken eerder ook was geland, met een privé-vliegtuig, voor een gesprek met president Idriss Déby en diens broer Oumar die instaat voor de aankoop van wapens.
Hij ontmoette eerder al o.a. de president van Congo-Brazzaville Denis SassouNguesso in gezelschap van de Frans-Israëlische zakenman, Philippe Hababou-Solomon die prat gaat op zijn zeer hoge contacten in Afrika, Turkije en Qatar. Hababou-Solomon is de mentor van Benalla, die verder ook nauwe contacten heeft met Alexandre Djouhri, een zakenman in Londen om wiens uitlevering Parijs heeft verzocht. Djouhri weet meer over het geld dat wijlen de Libische leider Mohammed Kadhafi gaf voor de verkiezingscampagne in 2007 van Nicolas Sarkozy. Die laatste vertegenwoordigt ook al de belangen van Qatar. Helemaal los daarvan: Sarkozy is sinds een tijdje adviseur van Macron.

Macron leugenaar

Voor Macron is het probleem nu ook dat bijna niemand hem gelooft. Het Elysée mag nog zo hard volhouden niets van het paspoort van Benalla af te weten, toch rijzen vragen over verdere bandenn tussen het Elysée en rondreizend‘consultant Benalla. Macron nam in de affaire Benalla nummer 1 een loopje met de waarheid, De indruk is sterk dat hij dat nu opnieuw doet, dat hij nog altijd contact heeft met Benalla.
Macron zal geen rustig Nieuwjaar kennen, 2019 kondigt zich onheilspellend aan.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email

Het Franse ‘cordon sanitaire’ verschuift

In de Franse politiek was er tot voor kort zoiets als ‘le front républicain’, het politieke veld rond enkele elementaire democratische beginselen en sociale rechten, zoals vastgelegd in de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron met de knuppel

Nasleep van moord op Nahel Op 27 juni dit jaar schoot een Franse politieman koelbloedig de 17-jarige Nahel dood. In de dagen en weken daarop kwamen in gans Frankrijk,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie : Uiterst rechts blijft een gevaar

You May Also Like

×