Affaire Benalla bis

De affaire Benalla vergalde de zomer van de Franse president Emmanuel Macron. Hij is nog niet bekomen van de revolte van de ‘gilets jaunes’ of daar duikt alweer een nieuwe affaire Benalla op. Deze zeer speciale (ex-) veiligheidsadviseur van het Elysée, blijkt nu na zijn ontslag in juli in Afrika te hebben rondgereisd met een diplomatiek paspoort. Het Elysée “is verrast”.
Macron kan deze affaire missen als kiespijn. Het diep geschokte vertrouwen van zeer veel Fransen in de president, krijgt er nog een schok bovenop. Hoe kan zoiets, een figuur die voor zoveel ophef zorgde toen bleek dat hij op 1 Mei gehelmd en met een politiekenteken, manifestanten zwaar te lijf ging, blijkt ineens nog altijd een diplomatiek paspoort te hebben, zo onthult Médiapart. . Het Elysée zegt dat ze dachten dat hij dat paspoort na zijn ontslag had ingeleverd. Blijft de vraag waarom Benalla als adviseur van de president een diplomatiek paspoort nodig had.

Consultant

Wat doet hij nu verder met dat paspoort? Terwijl Macron zelf kerstmis in Tsjaad doorbracht, ver weg van de gele hesjes, kwam aan het licht dat Benalla daar drie weken eerder ook was geland, met een privé-vliegtuig, voor een gesprek met president Idriss Déby en diens broer Oumar die instaat voor de aankoop van wapens.
Hij ontmoette eerder al o.a. de president van Congo-Brazzaville Denis SassouNguesso in gezelschap van de Frans-Israëlische zakenman, Philippe Hababou-Solomon die prat gaat op zijn zeer hoge contacten in Afrika, Turkije en Qatar. Hababou-Solomon is de mentor van Benalla, die verder ook nauwe contacten heeft met Alexandre Djouhri, een zakenman in Londen om wiens uitlevering Parijs heeft verzocht. Djouhri weet meer over het geld dat wijlen de Libische leider Mohammed Kadhafi gaf voor de verkiezingscampagne in 2007 van Nicolas Sarkozy. Die laatste vertegenwoordigt ook al de belangen van Qatar. Helemaal los daarvan: Sarkozy is sinds een tijdje adviseur van Macron.

Macron leugenaar

Voor Macron is het probleem nu ook dat bijna niemand hem gelooft. Het Elysée mag nog zo hard volhouden niets van het paspoort van Benalla af te weten, toch rijzen vragen over verdere bandenn tussen het Elysée en rondreizend‘consultant Benalla. Macron nam in de affaire Benalla nummer 1 een loopje met de waarheid, De indruk is sterk dat hij dat nu opnieuw doet, dat hij nog altijd contact heeft met Benalla.
Macron zal geen rustig Nieuwjaar kennen, 2019 kondigt zich onheilspellend aan.

Print Friendly, PDF & Email

Visited 289 Times, 1 Visit today

Tags :
Freddy De Pauw

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws – over trends in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.

zie ook