Het parlement van de EU heeft Marokko veroordeeld voor schendingen van de mensenrechten. Met o.m. het verwijt journalisten op valse gronden op te sluiten. Diezelfde week bevestigde de Algerijnse justitie de opsluiting van uitgever Ihsane El-Kadi en werd bekend dat de Algerijnse Liga voor Mensenrechten door de overheid werd ontbonden.
Ontbonden
Marokko is in feite gestraft, voor de eerste keer in 20 jaar, voor het Marocgate, de zaak van omkoperij in het EU-Parlement. 20 jaar werd er niet naar omgezien dat Marokkaanse diplomaten en co in en uit liepen om ervoor te zorgen dat hun land buiten schot bleef.
Algerije heeft andere troeven om buiten schot te blijven: veel gas. De volgende reis van de Italiaanse premier Giorgia Meloni gaat naar Algiers, om over gas te praten. Maar vooral Parijs verzorgt zijn relaties met Algerije opvallend goed.
Nochtans gaat het daar met die mensenrechten niet zo best. De ontbinding van de LADDH, de mensenrechtenorganisatie, is tekenend. De Liga heeft via ‘sociale media’ vernomen dat ze op een proces in september, waarvan ze zelfs geen weet had, ontbonden is. Schuldig bevonden aan de verdediging van mensenrechten in samenwerking met internationale groepen. De LADDH hield zich o.m. bezig met het lot van de 320 politieke gevangenen.
Ihsane El-Kadi werd eind vorig jaar opgepakt voor “illegaal inzamelen van fondsen en aantasting van de staatsveiligheid”. Zijn misdaad: radiostation M en de site Maghreb Emergent.
Hirak
Van de Hirak, de massarevolte van 2019, is geen spoor meer te bekennen. Het militair regime heeft van de covid-pandemie kunnen profiteren om de Hirak te zien uitdoven. Sindsdien wordt de repressie sterk opgevoerd om een nieuwe revolte te voorkomen.
Verscheidene activisten uit de Hirak zijn intussen opgesloten of uitgeweken om aan de gevangenis te ontsnappen. President Abdelmadjid Tebboune bewaakt de belangen van de militaire kopstukken en hun verwante en bevriende zakenlui. De regering gaat er van uit dat ze met de gestegen prijzen van olie en gas de sociale vrede kan afkopen.