29 October 2023

46 VS-veto’s ter wille van Israël

De Verenigde Staten hebben vorige week opnieuw hun veto in de Veiligheidsraad gebruikt om Israël uit de wind te zetten. Volgens de berekeningen van Al Jazeera was dat de 46e keer. Israël heeft dus een eigen veto in de VN, ongeacht of Democraten of Republikeinen in Washington regeren. Maar ongeacht daarvan, trekt Israël zich toch niets aan van de vele resoluties die wel werden goedgekeurd, wetende dat Washington geen enkele druk zal uitoefenen om die toe te passen.

Dat de Israëlische ambassadeur vorige week het ontslag eiste van VN-secretaris-generaal Antonio Guttiers is wel erg straf voor een land dat zich nooit iets aantrekt van de VN. Waarom zou het, Washington zal met zijn veto in de Veiligheidsraad elke onwelkome uitspraak blokkeren. Op 18 oktober stemden nochtans 12 van de 15 leden voor een resolutie waarin tot een “humanitaire pauze” werd opgeroepen. Op de Algemene Vergadering stemden 120 landen voor iets gelijkaardigs, 14 tegen (45 onthoudingen), maar een dergelijke resolutie is niet dwingend (zlsof de rest dat wel zou zijn).

Vaak solo

Sinds 1945 zijn er in de Veiligheidsraad 36 voorstellen voor resolutie over Israël en Palestina neergelegd die op een veto stuitten. Twee keer een veto van Moskou en Peking, 34 keer van de VS. De meeste van die resoluties bevatten een oproep tot Israël om het internationaal recht te respecteren, het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen te erkennen of om de kolonisering van de bezette gebieden te veroordelen.

Daarnaast waren er ook andere resoluties waarbij Israël was betrokken. Dat ging onder meer over de inval in Libanon en over de annexatie van de Syrische Golan-hoogvlakte. Telkens was er een VS-veto, 46 in totaal. Washington heeft trouwens in 2019, met Donald Trump als president, de Israëlische soevereiniteit over dat stuk Syrië erkend. Zoek de parallel met Oekraïne-Rusland.

Heel vaak stonden de VS alleen in de Veiligheidsraad. Zo over een resolutie in 2017 die vroeg het statuut van Jeruzalem te bepalen volgens de regels van de VN. Alleen de VS waren tegen, ze hadden dan ook Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend. De VS, alleen (met Israël) tegen allen. Dat dit koppel vandaag alweer in het isolement staat, is niet nieuw.

Zie lijst op wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_Nations_resolutions_concerning_Israel#/media/File:United_Nations_Security_Council.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_Nations_resolutions_concerning_Palestine

 

Print Friendly, PDF & Email
Visited 6 times, 1 visit(s) today
Geschreven door Hans Red

Meer ..

×