INTERNATIONALE POLITIEK

4.717.396 ondertekenaars gezocht

Image

De privatisering van ADP, Aéroports de Paris, is opgeschort en komt er misschien helemaal niet. Want de Conseil Constitutionel, het Franse Grondwettelijk Hof, zet het licht op groen voor een procedure RIP – Référenum d’Initiatieve Populaire. Daarvoor zijn wel 4.717.396 kiesgerechtigde Fransen, tien percent van de ingeschreven kiezers, nodig om tot een referendum te komen.
Het RIP is in 2008 in de Franse grondwet ingeschreven, maar het is de eerste keer dat de procedure wordt gestart. Het is dan ook niet eenvoudig, want er moeten genoeg parlementsleden zijn om een verzoek te ondertekenen. En het mag niet gaan om een wet die nog geen jaar lang is uitgevaardigd.
Nu is de privatisering van ADP, onderdeel van het plan Pacte, vorige maand door de meerderheid van president Macron wel goedgekeurd, maar de wet is nog niet uitgevaardigd. Er moeten minstens 185 parlementsleden zijn die een RIP aanvragen, wat totnogtoe niet lukte.

Front

Maar nu verzetten zowel linkse als rechtse oppositie (Les Républicains, LR) zich tegen de privatisering van wat een domein van algemeen belang wordt gevonden, samen 248 parlementsleden. LR deed een tijdje wat lastig omdat ze niet samen wilden tekenen met La France inousmise, want – aldus LR – die zijn in principe tegen privatisering en wij alleen in dit geval.
De tegenstanders van de privatisering vanaf de lancering doro het ministerie van Binnenlandse Zaken negen maanden hebben om dat aantal handtekeningen in te zamelen. Begin dit jaar was er een petitie om de staat te dwingen tot ingrijpende klimaatregelingen. Die kreeg twee miljoen handtekeningen.
Het verzet tegen de privatisering is bij de publieke opinie erg groot. Er wordt daarbij herinnerd aan het fiasco van de privatisering van de autowegen, waarvan zowel de staat als de gebruikers de dupe werden. Het is ook een populaire eis onder de ‘gilets jaunes’.
Ook de luchtvaartmaatschappijen hopen dat de privatisering mislukt. “Want dat komt toch maar neer op zwaardere lasten voor ons en de passagiers”, aldus een woordvoerder van de associatie van luchtvaartmaatschappijen.

Print Friendly, PDF & Email

Relevant

Crépol, ultra-rechts kaapt fait divers

Crépol, zaterdag 18 november. Een uit de hand gelopen ruzie op het dorpsbal eindigt met een messengevecht en een dode: Thomas, 16 jaar, kapitein van de jeugdploeg rugby. De…

Print Friendly, PDF & Email

Het Franse ‘cordon sanitaire’ verschuift

In de Franse politiek was er tot voor kort zoiets als ‘le front républicain’, het politieke veld rond enkele elementaire democratische beginselen en sociale rechten, zoals vastgelegd in de…

Print Friendly, PDF & Email

Macron met de knuppel

Nasleep van moord op Nahel Op 27 juni dit jaar schoot een Franse politieman koelbloedig de 17-jarige Nahel dood. In de dagen en weken daarop kwamen in gans Frankrijk,…

Print Friendly, PDF & Email
Standpunt van de redactie: De schijnbescherming van rechts

You May Also Like

×