EU-voorzitter Kroatië eert nazi’s

Bisschop Puljic ziet geen graten in mis voor oestasji's. (rfe)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Kroatië is momenteel voorzitter van de EU. Net terwijl in Europa alom de 75ste verjaardag van de nederlaag van de nazi’s werd gevierd, werden in Zagreb en Sarajevo, op initiatief van het Kroatisch parlement, herdenkingen gehouden ter ere van de Kroatische nazi’s, de oestasji, die er op et einde van de oorlog werden afgemaakt. Van de EU kwam er geen reactie op die herdenkingen.

Bleiburg

Sinds Kroatië bijna 30 jaar geleden onafhankelijk werd, is er jaarlijks in Bleiburg een herdenking voor de soldaten en hun medestanders van het oestasji (nazi) regime die op het einde van de oorlog door Tito’s partizanen werden omgebracht. Vorig jaar had de katholieke bisschop van Karintië, waar Bleiburg is gelegen, verboden er een mis te houden, tot woede van de Kroatische kerk.

Dit jaar verbood de Oostenrijkse regering om corona-redenen die herdenking. Het Kroatische parlement besliste daarom een ceremonie te houden op een begraafplaats in Zagreb en een herdenkingsmis in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina.

In 2012 had dat parlement, toen met een centrum-linkse meerderheid, besloten de herdenking in Bleiburg niet langer te sponsoren. In 2016 herstelde de rechtse meerderheid die sponsoring ter ere van “strijders voor de vrijheid voor Kroatië”.

De nostalgie voor het oestasji-regime, dat met steun van de Duitse nazi’s tot 1945 de baas was in Kroatië, is zeer sterk bij de HDZ, de regerende Kroatisceh Democratische Unie, lid van de EVP. Ze geniet daarbij de volle steun van de nog zeer invloedrijke katholieke kerk die een steunpilaar was van het oestasji-regime.

Sarajevo

Die kerk zorgde op vraag van het Kroatisch parlement trouwens ook voor een eredienst in de kathedraal van Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. De HDZ kon er rekenen op kardinaal Vinko Puljic om er vorige zaterdag een mis op te dragen met twintig priesters. Ook de Kroatische ambassadeur in Sarajevo woonde de dienst bij. Het was de katholieke kerk die er na de oorlog voor zorgde dat zeer veel fascistische kopstukken naar Latijns Amerika konden ontkomen .

Die mis voor de Kroatische fascisten heeft bij veel emoties losgemaakt bij joden, Roma, Serviërs en andere groepen die slachtoffer waren van het oestasji-regime. In de uitroeiingskampen van dat regime zijn naar schatting 700.000 mensen omgebracht.

Terwijl de mis plaats had in Sarajevo, hebben wel enkele duizenden mensen betoogd tegen die herdenking. De betoging startte in de wijk Marjin Dvor waar de oestasji’s in maart 1945 nog 55 antifascistische militanten hadden opgeknoopt.

Opvallend is de stilte vanuit de EU waar de EVP totnogtoe elke kritiek op zijn Kroatische partner heeft gesmoord. Alleen vanuit de Raad van Europa (niets te maken met de EU) kwam er een kritisch geluid van Dunja Mijatovic, commissaris voor mensenrechten. Ze is zelf van Sarajevo.

Verkiezingen

Intussen is maandag het Kroatische parlement ontbonden om zo snel mogelijk verkiezingen te houden, wellicht al in juni. Kroatië heeft alleszins totnogtoe weinig te lijden gehad onder de coronacrisis. De regerende HDZ wil van de gunstige peilingen gebruik maken om niet te wachten tot de herfst, maar nu al verkiezingen te houden.

Begin dit jaar werd de sociaaldemocratische ex-premier Zoran Milanovic verkozen tot president. Hij versloeg de uittredende presidente Kolinda Grabar-Kitarovic van de HDZ die een grote voorstandster was van de herdenking in Bleiburg. Ze ging er een jaar geleden bloemen neerleggen aan het monument.

Zie ook

Kroatisch ‘heimwee’ Kolinda Grabar-Kitarovic, presidente van Kroatië, heeft vorige week bloemen neergelegd in het Oostenrijkse Bleiburg om hulde te brengen aan de slachtoffers van de communistische partizanen. De dag erop beperkte ze zich tot een boodschap om te herinne...
Balkan muizenissen bij EU De EU houdt deze maandag 29 april in Berlijn hoog beraad met de leiders van landen uit de westelijke Balkan over deze regio. Toetreding van diverse staten uit die regio lijkt op de lange baan geschoven, wat niet bijdraagt tot stabiliteit in een regio...
Hoe de nazi’s de moslims voor hun kar spande... 'De islam heeft een vriend: Duitsland.' Dat stond op een van de tienduizenden vlugschriften die de luchtmacht van nazi-Duitsland op 7 juni 1943 over grote gebieden van de Balkan liet neerdwarrelen. Het is minder bekend, maar nazi-Duitsland probeerde,...
Na Hongarije en Polen: Kroatië De Europese Unie (EU) krijgt er in “het bewaken van onze waarden” een zorg bij. Hongarije en Polen kregen kritiek voor het schenden van de normen inzake onder meer autonomie van de justitie en inbreuken op de persvrijheid. De samenstelling van de nie...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.