Intussen in Syrië

A
Een eenheid van het Afrin Bevrijdingsleger (ANHA)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Syrië lijkt in coronatijden op een andere planeet te liggen. Nochtans zijn de oorlogen er niet stilgevallen. Een beknopt overzicht van twee dagen evenementen illustreert dat:

Turks

Het “Syrian Observatory for Human Rights” meldde vrijdag vanuit Londen dat Turkije sinds het bestand van 5 maart voor de regio Idlib (noordwesten) 2.810 militaire voertuigen en 10.300 Turkse militairen naar die regio heeft aangevoerd. Turkije kan naast de eigen troepen in die regio ook min of meer rekenen op enkele jihadistische groepen die in Idlib geconcentreerd zijn.

Diezelfde bron meldde die dag ook dat Turkije zijn steun heeft opgeschort aan de jihadistische groep Faylaq-al-Rahman. Die heeft geweigerd manschappen af te staan om onder Turks bevel in Libië te gaan vechten aan de zijde van de regering in Tripoli. Het Al-Rahman Legioen trok naar Idlib na te zijn verdreven uit Ghouta, bij Damascus. Het wordt gesteund door Qatar en leunt aan bij de Moslim Broeders.

Daesh

Donderdag vermoordde Daesh (IS) in de buurt van Deir Ezzor (het oosten) Hamad al-Mahmoud el-Sheikh. Het slachtoffer was een ambtenaar van de lokale administratie die georganiseerd wordt door de ‘Syrische Democratische Krachten’ waarin de Koerden de hoofdrol spelen. IS eiste de aanslag op en zei dat al-Sheikh een spion van de Koerden was.

Diezelfde dag waren er in de buurt van Hama (tussen Damascus en Aleppo) gevechten tussen Syrische regeringstroepen en een groep van IS. Twee IS-militanten werden gedood. In die streek is IS de jongste tijd vaak in de aanval.

Het Afrin Bevrijdingsfront meldde dat het deze week in noordelijke Aleppo drie aanvallen uitvoerde op een door Turkije gesteunde groep. Afrin is een Koerdisch gebied in het noordwesten dat Turkse troepen bezetten na de bevolking te hebben verdreven. Het Bevrijdingsfront is een Koerdische militie die de Turkse bezetters wil verdrijven.

Uit deze korte berichten kunnen we onthouden dat
– Turkije zowel in Syrië als Libië oorlog voert
– – Is nog niet v an het toneel is verdwenen.

Zie ook

Geen coronabestand voor Daesh (IS) Coronacrisis of niet, enkele franchises van Daesh (IS) blijven erg actief. Een moordaanslag in Kaboel getekend IS-Chorasan, het Afghaans-Pakistaanse filiaal. Een aanval op Tsjaadse militairen, getekend Boko Haram, de franchise in Nigeria en omstreken...
Oorlog om Idlib escaleert tot internationale confr... De militaire confrontaties tussen Turkse en pro-Syrische troepen worden steeds bloediger. Turkije heeft de jongste weken massaal troepen en militair materieel in de opstandige provincie ontplooid. Ze mengen zich nu steeds openlijker in het conflict a...
Erdogans Libische droom De Turkse president Recep Erdogan heeft van het parlement de zegen gekregen om troepen naar Libië te sturen. Om er de regering van Fayez Sarraj te steunen tegen de troepen van generaal Khalifa Haftar. Een blije president stak met beide handen de vier...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.