Bezos vaart er wel bij

Opeengepakte winsten (jordan stead/amazon)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De COVID-19 pandemie betekent niet voor iedereen crisis. Kijk maar naar de aandelenbeurzen: het aandeel Amazon is sinds begin dit jaar met een kwart gestegen. Amazon profiteert ervan dat gewone handelszaken dicht zijn. Daarbij lapt Jeff Bezos, de baas, voorschriften inzake levering van producten en vooral veiligheid van het personeel, aan zijn laars.

Bezos nam de voorbije 175.000 extra personeelsleden in dienst. Hij zag tegelijk zijn portefeuille, de grootst gevulde van de wereld, met nog vele miljarden dikker geworden. Werd zijn fortuin begin dit jaar op 114 miljard dollar geschat, dan is daar intussen 24 miljard bijgekomen, dus nu 138 miljard.

Personeel

Het personeel van Amazon wordt daar niet veel beter van. Personeelsleden die eisten dat er een betere bescherming tegen het virus komt, werden ontslagen. Omdat de vraag zo sterk stijgt, worden arbeiders in de magazijnen ook gedwongen overuren te doen in soms overvolle werkplaatsen

Na zware kritiek, kondigde Amazon aan dat werknemers die positief testen voor COVID-19 twee weken betaald verlof krijgen. Maar er zijn veel te weinig testen beschikbaar, zeker nu met de forse uitbreiding van personeel. Onder dat personeel ook kwetsbare personen zoals mensen met astma of diabetes. Als zij uit vrees voor besmetting thuis blijven, vallen ze echter zonder inkomen, de meeste kunnen het zich dan ook niet veroorloven.

Amazon is in Frankrijk zopas alweer op de vingers getikt omdat het ook bij de vleet niet-essentiële producten levert. De regel is dat bedrijven als Amazon uitsluitend prioritaire goederen bezorgen, zoals bij voorbeeld producten voor hygiëne, onderhoud. Amazon wijt die andere leveringen aan “derden”.

Zie ook

Google lust vakbonden rauw Google houdt van zijn 100.000 personeelsleden, maar dan liefst zonder vakbond. Daarom heeft Google Iri Consultants onder de arm genomen. Dat is een onderneming gespecialiseerd in het weren van vakbonden uit bedrijven. VS-ondernemingen doen al jaren m...
Een nieuwe wereld, meer dan blabla? “Ik denk niet dat er een nieuwe wereld komt, dat is blabla, we hebben dat in 2008 ook gehoord”. Zegt een Frans parlementslid aan Le Monde. “Er moet een ommezwaai komen van economie en samenleving”, zegt de PS bij ons. Zeer veel mensen zien in de coro...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.