Frankrijk, een ronde voor niets?

Burgemeester Hidalgo, campagne in het 'groen' (fr.news.yahoo.com)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De Franse president Emmanuel Macron verliest de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen op alle fronten. In de eerste plaats omdat het wellicht een ronde voor niets wordt, want van alle kanten dringen medische experts en politici er op aan de tweede ronde, voorzien voor volgende zondag, niet te laten doorgaan. De regering zal dat dinsdag beslissen na overleg met medische experts.

De regering krijgt het verwijt dat ze die eerste ronde trouwens had moeten schrappen gezien de coronacrisis – waaraan trouwens de lage opkomst te wijten is: 45%, in enkele steden zelfs tussen 25 en 30 %. Bovenop doen de lijsten van La République en Marche (LRM) van Macron het ronduit slecht. Het probleem is wel dat uitstel van de tweede ronde, betekent dat ook de eerste moet worden overgedaan.

Balans

Balans: LRM grote verliezer, groene EELV erg tevreden, PS, communistische PCF en rechts kunnen zich troosten met behoud van talrijke sjerps, uiterst-rechts scoort hoog waar het aan de macht is.

Premier Edouard Philippe heeft er zelf belang bij dat hij een herkansing krijgt en die tweede ronde dus niet doorgaat. In Le Havre haalt hij 43,5 %, tegen 36 % voor de communist, en het groene EELV 8%. De kans is groot dat Philippe in een tweede ronde het onderspit zou delven. LRM verliest Lyon, waar het groene EELV verrassend 29 % haalt, terwijl de lijst van ex-burgemeester Collomb (tijdlang minister Binnenlandse Zaken van Macron), slechts 15 % haalt. Een zware vernedering. In Marseille haalt LRM een beschamend 7,9%.

De kandidate van LRM in Parijs, tot voor kort minister van Gezondheid Agnes Buzyn, komt met 17 % maar derde, na de rechtse Rachida Dati (Les Républicains, LR, 22,5) en de uittredende PS-burgemeester Anne Hidalgo met 29,5%. Indien er een tweede ronde komt, kan Hidalgo normaal rekenen op steun van het groene EELV, 11%.

Groen

Het groene EELV boekt enkele opvallende successen. Lyon dus waar groen wellicht de volgende burgemeester levert. In Bordeaux haalt de groene kandidaat 35 %, enkele stemmen minder dan de uittredende burgemeester van LR. Uiterst-links met Philippe Poutou (NPA) haalt er 12 %. EELV komt ook eerst in Straatsburg, 29 %, en maakt kans, met steun van de PS, om Toulouse op rechts te winnen. De groene burgemeester van Grenoble haalt meteen 45 %. In Rijsel legt groen met 24,5 % voorlopig de duimen voor PS-burgemeester Martine Aubry, 30%.

Bolwerken

Rechts kan met mate tevreden zijn, LR behoudt talrijke bolwerken, al dreigt het Bordeaux en Toulouse te verliezen. In verscheidene grote steden blijft rechts onder zijn verwachtingen , zoals Parijs en Lyon 17%.

De PS heeft zijn lokale posities grotendeels bevestigd; Ook in het noordelijke superarme Denain waar het uiterst-rechtse RN een aanval had ingezet. De socialistische burgemeester wint in de eerste ronde al met 57 %, tegen 30 voor RN. In tal van steden heeft de PS al voor de verkiezingen groen laten voorgaan in gemeenschappelijke lijsten.

RN boekt overtuigende zeges op de plaatsen waar ze vorige keer al won, zowel in het noorden als in het zuidoosten. Vaak met monsterscores: Hénin-Beaumont (bolwerk van Marine Le Pen) 74%, Hayange, 63%. RN-kopstuk Aliot haalt in Perpignan met 35 % minder dan gehoopt, maar maakt in een zeer versnipperd beeld toch kans in een tweede ronde. In Béziers haalt burgemeester Ménard, gesteund door RN, 69 %. Let dus op: waar uiterst-rechts aan het bewind komt, plant het zich stevig in.

Zie ook

Campagne Franse presidentsverkiezingen start Bij de Franse partijen, maar vooral bij die van president Emmanuel Macron, staan de zenuwen gespannen. Het zijn op 15 en 22 maart”slechts” gemeenteraadsverkiezingen, we mogen er geen nationaal belang aan hechten, zegt La République en Marche (LRM), d...
Ondanks corona, Fransen naar stembus De Franse kiezers die zondag willen deelnemen aan de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen , krijgen de raad dat met de handschoen aan te pakken. Vooral rechts hoopt dat de corona-crisis niet teveel oudere kiezers van de stembus weghoudt, wan...
49.3, Macrons (on) macht Een spoedzitting van de Franse regering over de verspreiding van het coronavirus, had een andere agenda: premier Edouard Philippe kondigde zaterdag na afloop ervan aan dat zijn regering art. 49.3 van de grondwet inroept. Daarmee maakt ze (voorlopig) ...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.