Slovakije, populisme in vele schakeringen

Belooft grote schoonmaak (TASR)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De populisten van de SD-Smer, partij die bij de Europese socialisten huist, hebben de Slovaakse parlementsverkiezingen verloren. Ook de uiterst-rechtse populisten, LSNS, deden het iets minder dan gevreesd – 17 zetels op 150. Maar de grote winnaar OLaNo, de partij van het “gewoon volk en onafhankelijke personaliteiten, blijkt bij nader inzien niet minder populistisch.

Matovic

OLaNo was de grote verrassing, 25 %, 53 van de 150 zetels, tegen 38 voor SD-Smer. Deze partij van zakenman Igor Matovic had één groot campagnethema: strijd tegen corruptie. Die campagne viel samen met het proces tegen een andere zakenman, de maffieuze Marian Kocner, vermoedelijk opdrachtgever van de moord op journalist Jan Kuciak en diens vriendin in februari 2018.

Kocner had zeer nauwe banden met ex-premier Robert Fico en andere kopstukken van de toen regerende SD-Smer. Fico voerde in het zog van de nazipartij LSNS een racistische campagne tegen de Roma, “profiteurs van ons systeem”. De campagne van OLaNo tegen corruptie sloeg beter aan, Kuciak was vermoord omdat hij die corruptie blootlegde, en daarom waren de Slovaken toen massaal op straat gekomen.

Schoonmaak

Matovic dient zich aan als de man van de grote schoonmaak. Maar dan een schoonmaak in de zin van de Poolse PiS en van de Hongaarse premier Viktor Orban. OLaNo wil ook de grenzen sluiten voor migranten en voor ideeën als vrouwen- en homorechten. Zijn OLaNo zit vol met ‘kathotaliban’, reactionaire katholieken van wie er sommige al evenzeer als de nazi’s heimwee hebben naar de Slovaakse nazistaat van bisschop Tiso (1939-1945).
Matovic aast op een meerderheid van 90 zetels om de grondwet te veranderen. Hij heeft keuze onder een schare rechtse partijen, zoals Sme-Rodina (“We zijn Familie”), zusterpartij van het Franse RN en Vlaams Belang, 17 zetels. En het conservatieve Sas (Vrijheid en Solidariteit), 13 z., het rechtse Za Ludi, 12 z. van ex-president Kiska. De liberale Progresivne Slovensko van presidente Zuzana Caputova haalde de kiesdrempel niet. Ook twee bondgenoten van Smer-SD, de nationalistische SNS en Most-Hid, de partij van de etnische Hongaren, verdwenen uit het parlement.

Zie ook

Roma als schietschijven Slovaakse campagne De Europese socialisten zijn gehandicapt in hun kritiek op de rechtse EVP die gemene zaak maakt met uiterst-rechts. Want in Slovakije, waar op 29 februari parlementsverkiezingen worden gehouden, doen de kameraden hetzelfde. Ze lopen er de nazipartij ...
PES let op uw kudde In Malta staat de maffieuze zakenman Yorgen Fenech terecht voor de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia in oktober 2017. In het Slovaakse Pezinok loopt het proces tegen de eveneens maffieuze zakenman Marian Kocner, vermoedelijk opdrachtgeve...
Ndrangheta, Brussel, Bratislava De Slovaakse premier Robert Fico heeft zijn ontslag aangeboden nadat tienduizenden Slovaken in Bratislava op straat waren gekomen om het aftreden van de regering te eisen. Die regering had aanvankelijk de minister van Binnenlandse Zaken opgeofferd in...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.