Oorlog om Idlib escaleert tot internationale confrontatie

Foto: Qasioun News Agency
Facebooktwittergoogle_plusmail

De militaire confrontaties tussen Turkse en pro-Syrische troepen worden steeds bloediger. Turkije heeft de jongste weken massaal troepen en militair materieel in de opstandige provincie ontplooid. Ze mengen zich nu steeds openlijker in het conflict aan de zijde van de rebellen – vaak van extremistische signatuur – die het Syrische offensief tot staan proberen brengen. Het rebellengebied is de afgelopen weken tot nagenoeg de helft gereduceerd. Door de Turkse militaire steun zijn de rebellen er gisteren in geslaagd om de strategisch gelegen stad Saraqib te heroveren. De opstandelingen bezetten zo opnieuw een stuk van de belangrijke M5-verbindingsweg.

De Turkse militaire steun gaat niet zonder bloedvergieten. Bij Syrische bombardementen zijn 33 Turkse militairen omgekomen. De Turkse president Erdogan reageerde in een gesprek met de Russische president Poetin dat voortaan alle Syrische eenheden een legitiem doelwit vormen. Dat is een openlijke oorlogsverklaring op Syrische grondgebied. Turkije heeft zelf al bombardementen uitgevoerd waarbij 16 Syrische soldaten zouden gewond of gedood zijn. Het heeft ook zijn bombardementen op Koerdisch gebied opgevoerd. Rusland is vastbesloten om Damascus te steunen en stuurt 2 oorlogsbodems met raketten naar de Syrische kust.

Turkije zoekt inmiddels de steun van de NAVO die op vraag van Ankara op grond van artikel 4 van het NAVO-verdrag in spoedzitting bijeenkwam. De NAVO verklaart solidair te zijn met Turkije en vraagt Syrië en Rusland om het offensief te stoppen. Artikel 4 stelt dat elk NAVO-lid de alliantie kan bijeenroepen als het vindt dat de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid en veiligheid is bedreigd. Voorlopig lijkt de NAVO zich te beperken tot een politieke oproep, maar het ziet er naar uit dat Turkije geen gelegenheid zal laten voorbijgaan om de NAVO ook tot militair engagement te bewegen. Zo voert Ankara de druk op Europa op door aan te kondigen dat het de grenzen zal openzetten voor de honderdduizenden vluchtelingen die vastzitten aan de Turkse grens.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om de Syrische burgeroorlog compleet te laten escaleren tot een gevaarlijke internationale confrontatie.

Ludo De Brabander studeerde pers- en communicatie aan de Universiteit Gent. Sinds 1995 werkt hij voor Vrede vzw, een linkse vredesorganisatie met kantoor in Gent. Tegenwoordig is hij er de woordvoerder. Hij is auteur van o.m. 'Als de NAVO de passie preekt' (EPO, 2009 - samen met Georges Spriet), 'Oorlog zonder grenzen' (EPO, 2016), 'Het Koerdisch Utopia' (EPO, 2018) en 'Weg van oorlog. Over militarisme en antimilitarisme (EPO, 2019).' Hij is van bij de start (1999) redactielid van Uitpers .