Hongerdood in Canada

Bijna één miljoen Canadezen zijn aangewezen op voedselbanken (youthareawesome.com)
Facebooktwittergoogle_plusmail

In Canada kampen meer dan 4 miljoen mensen (bevolking is 38 miljoen) met voedseltekort. Het gevolg is een zwakke gezondheid en een voortijdige dood. Aldus een rapport in het tijdschrift Canadian Medical Association Journal.

Canadezen die het zich niet kunnen veroorloven regelmatig een maaltijd te hebben, sterven voortijdig, aldus het rapport. Honger ondermijnt de weerstand tegen alle mogelijke ziekten, kanker uitgezonderd. Wie honger lijdt, heeft sneller een infectie, loopt m:eer risico op verwondingen en zelfmoord. De opstellers van het rapport waren verbaasd op talrijke grote schaal toestanden te vinden die doorgaans geassocieerd worden met sociaal-economische onderontwikkeling.

Meer dan 4 miljoen mensen dus, meer dan tien percent van de bevolking, hebben niet genoeg voedsel. Uit geldtekort slaan ze maaltijden over of beperken ze de hoeveelheid. Ze hebben daardoor te weinig weerstand tegen infecties en een aandoening wordt snel chronisch.

De overheid zou in haar gezondheidsbeleid dan ook terdege rekening moeten houden met dit hongerprobleem, aldus het rapport. Er voor zorgen dat iedereen voldoende te eten heeft, is daar bij essentieel.

Een ander rapport vorig jaar meldde dat een kind op vier in Canada met honger naar bed of naar school gaat omdat er te weinig eten is in huis. Een derde van degenen die eten krijgen van de voedselbanken, zijn kinderen.

Canada is een van de rijkste landen van de wereld.

Zie ook

CETA, NAFTA … in memoriam WTO Afgelopen week werd het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China met een nieuw akkoord afgesloten. Wat de gevolgen van deze nieuwe afspraken zullen zijn, is nog onduidelijk. Vast staat wel dat de Zuidamerikaanse landen minder landbouwprodu...
Trudeau of geen Trudeau Canada kiest op 21 oktober een nieuw parlement. Omdat de campagne nu in een schandaalsfeer is verzeild, is er in Europa  een iets grotere belangstelling voor die verkiezingen. Nochtans is Canada, 37 miljoen inwoners, lid van de G7 en met de omstreden...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.