PES let op uw kudde

Muscat is weg als premier van Malta, uitloper van maffiamoord op een journaliste. (maltawinds.com)
Facebooktwittergoogle_plusmail

In Malta staat de maffieuze zakenman Yorgen Fenech terecht voor de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia in oktober 2017. In het Slovaakse Pezinok loopt het proces tegen de eveneens maffieuze zakenman Marian Kocner, vermoedelijk opdrachtgever van de moord op journalist Jan Kuciak en diens vriendin in februari 2018.

Zowel op Malta als in Slovakije leidden die moorden tot het ontslag van de regeringsleiders, Joseph Muscat op Malta, Robert Fico in Bratislava. Beiden kopstukken van de sociaaldemocratische partij van hun land.

Zwavelgeur

De rechtse EVP telt heel wet sulfureuze leden die er geen probleem mee hebben om met uiterst-rechts samen te werken – Bulgarije, Kroatië, Oostenrijk, Spanje, Italië, Estland – of zich zelf radicaal rechts profileren. En ook Renew Europe, de fractie van Liberalen en Franse Macronie, is niet vies van het Spaanse Ciudadanos dat met extreem-rechts (Vox) regio’s bestuurt.

De PES, Partij van Europese Socialisten, blijft daar discreet over, ze heeft immers boter op het hoofd. In het geval van Malta en Slovakije wegens nauwe banden van enkele kopstukken met georganiseerde misdaad. Niet alleen dat, in het geval van Slovakije is er ook de racistische campagne die de Smer-SD voert in de aanloop tot de parlementsverkiezingen van 29 februari. Fico staat nummer 2 op de lijst.

En dan is er nog de Roemeense regerende Sociaaldemocratie doe vooral de aandacht trekt met corruptieschandalen en haar nationalistische opstelling. Dat laatste in samenspraak met de Orthodoxe kerk waarmee ze een (mislukt) referendum tegen huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht organiseerde.

Zie ook

Ndrangheta, Brussel, Bratislava De Slovaakse premier Robert Fico heeft zijn ontslag aangeboden nadat tienduizenden Slovaken in Bratislava op straat waren gekomen om het aftreden van de regering te eisen. Die regering had aanvankelijk de minister van Binnenlandse Zaken opgeofferd in...
Maffiamoord op Malta (EU) Malta, onlangs nog voorzitter van de Europese Unie (EU), is opgeschrikt door de moord op Daphne Caruana Galizia. Deze journaliste had zich in alle hogere kringen van de staat en de zakenwereld veel vijanden gemaakt. De moord, met twee zware bomlading...
Sulfureuze partners in EU-parlement In het EU-parlement wordt er gul omgesprongen met cordons tegen uiterst-rechts. Het wordt trouwens steeds onduidelijker waar de grenzen tussen "centrum-rechts", "gematigd rechts" en verder naar rechts nog liggen. De N-VA dreigt binnen de oude fractie...
Roma als schietschijven Slovaakse campagne De Europese socialisten zijn gehandicapt in hun kritiek op de rechtse EVP die gemene zaak maakt met uiterst-rechts. Want in Slovakije, waar op 29 februari parlementsverkiezingen worden gehouden, doen de kameraden hetzelfde. Ze lopen er de nazipartij ...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.