Roma als schietschijven Slovaakse campagne

Aparte klassen voor Roma kinderen (al jazeera)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De Europese socialisten zijn gehandicapt in hun kritiek op de rechtse EVP die gemene zaak maakt met uiterst-rechts. Want in Slovakije, waar op 29 februari parlementsverkiezingen worden gehouden, doen de kameraden hetzelfde. Ze lopen er de nazipartij LSNS (Volkspartij Ons Slovakije) achterna in een racistische campagne tegen de Roma.

Fico

Ex-premier Robert Fico van de sociaaldemocratische Smer-SDis vorige maand in beschuldiging gesteld wegens aansporing tot rassenhaat en het goedpraten van een misdaad. Fico had het op Facebook namelijk opgenomen voor Milan Mazurek die eerder uit het parlement was gezet wegens racistische uitlatingen tegen de Roma. Mazurek is lid van de LSNS die zeer actief campagne voert tegen “de criminele Roma die profiteren van de sociale zekerheid”.

“Mazurek heeft alleen maar gezegd wat de ganse natie denkt”, had Fico gezegd. “Moeten we schrik hebben om te zeggen dat een deel van de Roma misbruik maakt van ons sociaal stelsel?” Verscheidene partijleden vielen hem bij, ze noemden de aanklacht tegen Fico een heksenjacht. Want veel van die Roma maken toch maar kinderen om steun te trekken, aldus deze “sociaaldemocraten”. Die het gewoon vinden dat de Roma kinderen in de scholen in aparte klassen moeten zitten.

Vorig jaar was er bij het Hooggerechtshof een verzoek ingediend om de LSNS als racistische partij te verbieden. De openbare aanklager oordeelde echter dat die partij slechts een beleid verdedigt dat overeenstemt met dat van de Slovaakse regering. Het hof volgde die redenering.

Zondebokken

De Roma in verkiezingscampagnes als zondebok nemen is niet nieuw. Dat gebeurde al op grote schaal in de jaren 1990. In de jaren 2010 maakten de Roma even plaats voor de migranten uit het Midden Oosten. Maar nu die zijn weggebleven, hebben de Roma hun plaats als zondebokken weer ingenomen.

LSNS bijt de spits af. De partij trekt stelselmatig naar plaatsen waar recent een Roma een of ander misdrijf pleegde om er het racistische vuur aan te wakkeren. De Smer-SD rekent erop dat ze kiezers van uiterst-rechts kan weghouden door zelf het vuur aan te blazen, met het risico natuurlijk dat kiezers het radicalere origineel verkiezen. Volgens peilingen zou Smer-SD op 18 tot 19 percent kunnen rekenen, LSNS op 12. In Slovakije is de publicatie van peilingen nu verboden tot 50 dagen voor de verkiezingen.

Moord

De Smer-SD en Fico in het bijzonder kwamen ook al in het nieuws in het voorjaar van 2018. Het onderzoek naar de moord op journalist Jan Kuciak en diens partner, legde 25 jaar oude banden tussen politiek, zakenwereld en Italiaanse maffiagroepen bloot.

De regering trachtte de gemoederen te bedaren met het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken. Maar na massabetogingen tegen de regering, trad Fico in april zelf af. Hij werd opgevolgd door Peter Pellegrini, eveneens Smer-SD. In die regering zit ook de rechts-nationalistische SNS en een partij van de Hongaarse minderheid, Most-Hid.

Onvindbaar links

De Smer-SD beet vorig jaar in het zand bij de presidentsverkiezingen. Haar kandidaat, EU-commissaris Maros Sefcovic, verloor van Zuzana Caputova, een advocate van de liberale ‘Progresivne Slovensko’. Die zou samen met een andere liberale groepering op bijna 10 % kunnen rekenen, evenveel als de conservatieve lijst “Gewoon volk” en de partij “Voor het volk” van ex-president Andrej Kiska.

Er is ook nog de christendemocratische KDH (6 %), de rechtse anti-migrantenpartij sme-Rodina (5 %) en een andere partij van de Hongaarse minderheid, rond 5 %, evenveel als Most-Hid en als het rechts-liberale SaS (‘Vrijheid en solidariteit’). Links staat niet op de kaart. Want men kan bezwaarlijk Smer-SD een linkse partij noemen, zelfs centrumlinks is al te veel eer. Maar de Europese socialisten nemen er wel vrede mee.

Zie ook

Ndrangheta, Brussel, Bratislava De Slovaakse premier Robert Fico heeft zijn ontslag aangeboden nadat tienduizenden Slovaken in Bratislava op straat waren gekomen om het aftreden van de regering te eisen. Die regering had aanvankelijk de minister van Binnenlandse Zaken opgeofferd in...
Sulfureuze partners in EU-parlement In het EU-parlement wordt er gul omgesprongen met cordons tegen uiterst-rechts. Het wordt trouwens steeds onduidelijker waar de grenzen tussen "centrum-rechts", "gematigd rechts" en verder naar rechts nog liggen. De N-VA dreigt binnen de oude fractie...
Racisten maken jacht op Roma De jacht op Roma (zigeuners) is weer geopend. Niet dat hij ooit helemaal voorbij was. Maar de jongste tijd is er ook in West-Europa een sterke heropleving. Er is nu al weken onrust in Bobigny en andere steden benoorden Parijs. Roma-gemeenschappen wor...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.