Erdogans Libische droom

Vier vingers (IkhwanWeb)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De Turkse president Recep Erdogan heeft van het parlement de zegen gekregen om troepen naar Libië te sturen. Om er de regering van Fayez Sarraj te steunen tegen de troepen van generaal Khalifa Haftar. Een blije president stak met beide handen de vier vingers omhoog, het teken van de Moslim Broeders wier agenda hij helpt uitvoeren.

Erdogan heeft echter niet op het parlement gewacht om toch al manschappen te sturen. Via een luchtbrug zijn honderden manschappen van islamistische milities die in Syrië o.m. tegen de Koerden vochten, naar Tripoli overgevlogen. De regering Sarraj kan al langer Turkse drones en ander materiaal inzetten. Dankzij die hulp, konden ze talrijke Tsjaadse huurlingen van Haftar gevangen nemen. Erdogan heeft ook wel materiële motieven: in het recente akkoord met Tripoli is voorzien dat Turkije naar olie en gas kan boren in de Golf van Sirte.

Qatar

Met die steun botst Erdogan op Moskou. Rusland staat duidelijk aan Haftars kant, de Russische huurlingen in Haftars kamp zijn er met goedkeuring van Rusland. Ook Washington is niet erg opgezet met Erdogans steun aan Tripoli. De VS willen in Libië hun vrienden – de Egyptische president Sissi, de leiders van Saoedi-Arabië en de Emiraten – niet voor het hoofd stoten.

Tripoli kan naast Turkije ook op zeer gulle steun rekenen van Qatar, een andere steunpilaar van de Moskim Broeders. Tripoli kon met geld uit Qatar de steun kopen van de ervaren milities uit Misrata en Zintan. Het kan er ook munitie, jeeps en ander materiaal mee aanschaffen.
De Moslim Broeders-as strekt zich ook elders uit. Het Palestijnse Hamas kan op Turkse en Qatari steun rekenen. Idem voor de Somalische regering die veel steun uit Turkije krijgt. De as tracht nu ook invloed te winnen bij de nieuwe Tunesische regering.

 

Zie ook

Libië trekt veel volk aan Libië is erg in trek. Steeds meer mogendheden komen zich in de Libische chaos mengen, dit wordt meer en meer een oorlog per procuratie. Nu heeft ook de Turkse president Erdogan zich volop in de strijd geworpen. Op 7 januari stemt het Turkse parlement...
IS juicht Erdogan toe Er heerst grote vreugde in de kampen in Noord-Syrië waar duizenden IS-strijders opgesloten zitten. Ze juichen omdat de Turkse president Erdogan  troepen en wraakzuchtige islamistische milities inzet tegen degenen die hen opgesloten houden: de Syrisch...
Wapengolf over Libië Hoewel Libië sinds de opstand tegen voormalig president Khadaffi in het voorjaar van 2011 aan een VN-wapenembargo is onderworpen, komen wapens massaal het land in. Sinds opstandelingen met steun van de NAVO Khadaffi van de macht verdreven, is het ...
De strijd om Tripoli Half maart 2019 lijkt het erop dat er voor de toekomst van Libië een belangrijke stap gezet zal worden. Het hoofd van de Libische VN-missie Ghassan Salamé kondigt op een persconferentie in Tripoli aan dat er van 12-14 april 209 een Nationale Conferen...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.