Trump als gasverkoper

Facebooktwittergoogle_plusmail

VS-president Donald Trump legt dus sancties op aan ondernemingen die meewerken aan Nordstream2. Want die aardgasleiding van Rusland naar Duitsland via de Baltische Zee, zou “Europa” teveel afhankelijk maken van Rusland”. Trump treedt hier vooral op als promotor van het VS-schaliegas dat dringend nieuwe markten moet aanboren.

Nordstream2 is president-zakenman Trump een zware doorn in het oog. De energiesector heeft aan hem een goede beschermer en dat geldt zeker voor de grote en kleine ondernemingen in de ontginning van schaliegas, de ‘frackers’. Enkele jaren geleden leken ze wel goud aan te boren, de VS werden dank zij hem weer de grootste olie- en gasproducent van de wereld.

Schalieboeren

Er is wel, naast de grote milieuschade, nog een groot probleem. Dat “fracken’ is niet echt rendabel. Wanneer de olieprijzen op de wereldmarkt te fel zakken, is de ontginning verlieslatend. Experts uit de VS schatten dat de verliezen van de voorbije tien jaar al zijn opgelopen tot 300 miljard dollar. De nood om markten te veroveren is dus zeer groot. Deze olieboeren hopen vanaf volgend jaar op grote schaal aan Europa te verkopen; Uiteraard is voor hen die Nordstream2 zware concurrentie.

Vandaar die sancties “om Europa tegen Russische beïnvloeding te beschermen”. Trump had een jaar eerder de Duitse kanselier Angela Merkel al bedreigd met sancties, onder meer in de vorm van hoge douanerechten op Duitse auto’s, iets waar Merkel en haar regering zeer gevoelig voor zijn. Begin dit jaar dreigde de VS-ambassadeur in Berlijn met sancties tegen bedrijven die aan het project meewerken. Berlijn zwichtte niet en dus komt Trump nu met sancties.

Oekraïne

Misschien wil hij na zijn Oekraïnegate ook iets goedmaken tegenover Oekraïne dat in die pijpleiding ook zware concurrentie ziet voor de leiding die vanuit Rusland via Oekraïne naar West-Europa gaan. Over de prijs daarvoor hebben Moskou en Kiev net een akkoord gesloten.

Trump kan rekenen op volle Poolse steun, het vloeibaar gas uit de VS zou o.m. via ene Poolse terminal worden ingevoerd. Ook andere EU-landen, waaronder Frankrijk, zien Noordstream2 niet zitten. Niet uit bezorgdheid om afhankelijkheid van Rusland, maar omdat dit de invloed van Duitsland weer een beetje groter kan maken.

Zie ook

Sancties om Nord Stream2? Het zit VS-president Donald Trump en co zeer hoog dat er een tweede gaspijpleiding komt van Rusland naar Duitsland, onder de Baltische Zee, Nord Stream 2. Trump heeft daarvoor  de Duitse Bondskanselier Angela Merkel al bedreigd met extra douanerechte...
Waarom Frankrijk Nord Stream 2 in vraag stelde. Intussen is het duidelijk, de tweede gaspijplijn vanuit de Russische  regio nabij Sint Petersburg – de eerste werd in gebruik genomen november 2011 – naar de oude Hansastad Greifswald in Mecklenburg-Vorpommern, is het onderwerp van een serieus dispuu...
Trumps troeven in Europa Donald Trump schildert de Europese Unie vaak af als een vijandige constructie opgezet tegen de VS. Hij fulmineert dat de VS opdraaien voor de verdediging van (een deel van) Europa. Hij heeft onlangs een ‘handelsoorlog’ ingeluid en dreigt met nog veel...
Trump roert in gas en oliebrij Trump voert hoge invoerrechten op staal en aluminium uit de EU in, ook daar zit ene gaslucht aan. De VS-president gebruikt dat als chantage om Duitsland te doen afzien van Nord Stream 2, een extra pijpleiding voor Russisch gas. Hij heeft ook rechtstr...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.