Thailandse schijndemocratie

Thanatorn, zwart schaap van de generaals (Bangkok Post)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Hoelang zal het nog duren eer de Thailandse militaire dictatuur de democratische schijn niet langer ophoudt en een van de grootste oppositiepartijen verbiedt? Anakot Maï, ‘Toekomst Voorwaarts’ van Thanathorn Juangroongruangkit, is sinds haar verkiezingssucces in maart het zwart schaap van de regerende elite van generaals en zakenlui.

Vorige week oordeelde de kiescommissie alvast dat Toekomst Voorwaarts moet ontbonden worden. De reden: ze kreeg voor haar campagne een lening van Thanatorn en dat zou illegaal zijn. Thanatorn werd al uit het parlement gezet omdat hij voor de verkiezingen niet zou hebben aangegeven dat hij nog aandelen van een mediagroep bezat.

Betoging

Die partij heeft zeer veel aanhang onder jongeren die de greep van het leger – en via het leger het koningshuis – beu zijn. Toekomst voorwaarts voert ook campagne tegen de enorme ongelijkheid in het land – volgens veel statistieken de grootste ongelijkheid van de wereld.
Het waren vorige zaterdag, 14 december, niet alleen jongeren die op een drukke viaduct in Bangkok betoogden tegen de dreigende ontbinding van de partij. Thanatorn kondigde voor zaterdag 12 januari een grote betoging aan, wat premier Prayuth Chan-ocha, een militair, zeer nerveus maakt. De kans is groot dat de partij tegen dan al verboden is.

 

Zie ook

Thailand tussen generaals en groot geld Generaal Prayuth Chan-ocha maakt kans premier van Thailand te blijven. Niet dat hij de parlementsverkiezingen van zondag gewonnen heeft. Maar met wat steun van de tellers en van partijen die open staan voor de meest biedende, en vooral met de stemmen...
Thailandse kieskomedie De Thailandse kiezers kunnen deze zondag hun parlementsleden kiezen. Althans een deel ervan, 500 Kamerleden, want de 250 leden van de Senaat worden door de legerleiding aangewezen. En dan mogen ze allemaal samen een nieuwe premier kiezen. Of liever, ...
Bhumibol, vijand van democratie Thailand rouwt een jaar lang om de dood van koning Bhumibol Adulyadej. Geen enkele normale Thailander die het zal riskeren niet mee te rouwen, want zelfs een onschuldig grapje over de hond van de koning betekent gevangenis. Dus zeker geen toespelinge...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.