Macron en de werkloze

Macron en de werkloze (bfm)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De Franse president Emmanuel Macron houdt duidelijk niet van werklozen. Hij had het al eerder tegen een werkzoekende gezegd: steek de straat over en pak een job. Sinds deze maand worden de Franse werklozen nog wat extra aangepakt. Bijna één miljoen zullen het met nog minder moeten stellen dan wat ze totnogtoe hadden. Dat is Macrons armoedebestrijding.

Er moet op twee jaar 3,4 miljard euro bespaard worden, zegt een regering die de belastingen op de grote fortuinen (ISF) nagenoeg afschafte. Dat is de manier waarop Macron en de regering Philippe de sociale rechtvaardigheid zien.

De nieuwe maatregelen hebben betrekking op de ca zes miljoen personen die ingeschreven zijn bij de Pôle emploi. Het gaat om mensen die geen of zeer beperkt werk hebben. Zij worden er door de regering van verdacht zich in ledigheid te wentelen.

Hardvochtig

Laurent Berger, de leider van de nochtans zeer meegaande vakbond CFDT, noemt dit “een van de meest hardvochtige sociale hervormingen van de voorbije 25 jaar. Meer dan 1,4miljoen personen gaan direct inkomen verliezen, aldus zijn berekening.

Met de nieuwe maatregelen worden de voorwaarden om een uitkering te genieten veel strenger. Die uitkeringen gaan nu ook sneller naar beneden. In april volgend jaar komt daar bij dat het gemiddeld refertebedrag met 22 % verlaagt, waardoor 850.000 personen hun uitkering zien zakken.

Zie ook

Macronie raakt uit koers (1) Deelnemers aan de 1 Mei optocht in Parijs die voor de chargerende politie in een ziekenhuis vluchten voor traangas: une attaque, aldus minister van Binnenlandse Zaken Castaner. Syndicalisten die doelbewust met traangas worden bestookt. De presidentië...
Rechts en tegelijk, heel rechts We weten dat de Franse president Macron voor politiek heeft gekozen toen zijn literaire ambities mislukten. Toch kan hij nog steeds niet weerstaan aan af en toe een optreden in het Elysée en struikelt hij geenszins over zijn bloemrijke lyrisch-libera...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.