Europese partners van Modi in Kasjmir

Premier Modi ontvangt bezoekers uit de EU, uiterst-rechtse geestesgenoten. (ani)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Een groep uiterst-rechtse Euro-parlementsleden bezocht op 29 oktober, Kasjmir om er ter plekke de toestand te bekijken. Ze toonden erg veel begrip voor premier Modi’s coup, op 5 augustus, om die regio onder rechtstreeks bestuur van New Delhi te plaatsen en een einde te maken aan de autonomie van Kasjmir. Ze waren vooral boos dat opposanten en media hen als ‘nazi-bewonderaars’ hadden bestempeld.

Dat bezoek was hoogst eigenaardig, want de Indiase overheid houdt dat gebied erg gesloten sinds ze daar op 5 augustus een einde maakte aan het autonoom statuut. Het gaat om 27 parlementsleden die officieel ontvangen werden door premier Modi, een geestesgenoot van Europees uiterst-rechts. We zitten in hetzelfde schuitje, aldus de uiterst-rechtse bezoekers uit Europa.

Modi’s zegen

Politici van de Indiase oppositie, VN-onderzoekers inzake mensenrechten, VS-senatoren en buitenlandse journalisten krijgen geen toestemming naar Kasjmir te reizen. De telefoonverbindingen zijn onlangs hersteld, maar er is nog steeds geen Internetverbinding.

Daarentegen was de uiterst-rechtse delegatie uit de EU meer dan welkom. Ze kreeg de volle zegen van premier Narendra Modi die de groep maandag ontving. Dat bezoek zal hen een beter inzicht brengen over de religieuze en culturele diversiteit van Jammu en Kasjmir, aldus de premier.

Wat brengt uiterst-rechts uit de EU en Modi samen? Modi en zijn partij, de Bharatiya Janata Party, vinden dat India de natie van de hindoes is en dat vooral moslims er niet echt op hun plaats zijn. De 200 miljoen moslims van India zijn zowat de grootste gediscrimineerde minderheid ter wereld.

Arisch

Die hindoenationalistische ideologie vond decennia geleden al bewonderaars bij uiterst-rechts in Vlaanderen die nog altijd zweren bij de superioriteit van het Arische ras. Dat uiterst-rechts in Europa achter Modi’s beleid staat, hoeft dus niet te verwonderen.

Zie ook

Modi’s gevaarlijke coup Kasjmir wordt nu bestuurd vanuit New Delhi, de vallei van Srinagar is van de buitenwereld afgesloten, minstens 700.000 Indiase militairen handhaven er de orde. Het gaat niet alleen om Kasjmir. Met zijn coup breekt de Indiase premier Narendra Modi ver...
Coup in Kasjmir Tienduizenden hindoe pelgrims en toeristen  moesten tijdens het weekeinde in allerijl de Indiase deelstaat Jammu & Kasjmir verlaten wegens "terreurdreiging".  Dat was de voorbode tot de beslissing van de Indiase regering om de autonomie van die d...
India en Pakistan spelen met (nucleair) vuur De vijandelijkheden zijn begonnen. India zegt een kamp van terroristen in Pakistan te hebben bestookt en talrijke terroristen te hebben gedood. Pakistan laat de wrakken zien van twee neergehaalde Indiase gevechtstoestellen. Het begin van een militair...
Modi doet maar In de noordoostelijke Indiase staat Assam, zijn ze al jaren druk bezig met het triëren van de inwoners in staatsburgers en staatlozen. Het werk zit er op, ca twee miljoen inwoners van Assam zijn staatloos geworden. Toevallig zijn dat allemaal moslims...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.