Salvini op de piazza

Berlusconi, Meloni (Fratelli d'Italia) en Salvini op de piazza. (nextquotidiano.it)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Matteo Salvini, leider van de uiterst-rechtse Lega, ziet zichzelf dra weer aan de macht. Voor 100.000 aanhangers op een Romeinse piazza voorspelde hij zaterdag de huidige regering v n Vijfsterren en Democratische Partij (PD) een kort leven. De Italiaanse pers sprak van een meeting van de uiterst-rechtse partijen: naast de Lega ook de neofascistische Fratelli d’Italia én Forza Italia, in de persoon van Silvio Berlusconi. Lid van de EVP. Hallo EVP?

De Lega doet het in peilingen iets minder, maar dat is nog altijd goed voor minstens 30 %. En intussen stijgen de neofascisten van Fratelli d’Italia tot bijna 8%, meer dan Forza d’Italia (6.6 %) dat daarmee wel een volstrekte meerderheid zou garanderen. Dankzij deze partij van de EVP zou uiterst-rechts dus verkiezingen winnen.

Wankel

En het zou best kunnen dat die niet lang meer zullen uitblijven. De samenwerking tussen Vijfsterrenbeweging (M5S) en PD loopt zeker niet vlot, er is felle onenigheid over de begrotingopmaak. Luigi Di Maio, nog altijd leider van M5S, valt steeds scherper uit tegen zijn coalitiegenoten en tegen premier Giuseppe Conte met wie hij zo goed opschoot. Di Maio wordt binnen zijn beweging ook fel gecontesteerd door zowel rechts – dat liever samenwerkt met de Lega – en links.

Er is ook nog ex-premier en ex-PD Matteo Renzi die onlangs zijn eigen partij, Italia viva, oprichtte. Hij zit op de wip en heeft dus mee het lot van de regering in handen.

Umbrië

Er zijn dit jaar nog verscheidene regionale verkiezingen waarin de Lega en haar bondgenoten hun sterkte willen laten zien . Komende zondag is dat in Umbrië, traditioneel links. De Lega mikt op een eerste zege buiten haar noordelijke bolwerken. Volgens de peilingen zou ze zeker als eerste eindigen.

Zie ook

Conte bis, vooral geen stembussen De Vijfsterrenbeweging M5S (Cinquestelle) en de Democratische Partij (PD) zitten nu samen in de regering Conte bis. Wat M5S en PD vooral bindt, is de vrees van verkiezingen. Matteo Salvini,leider van de Lega, had de regeringscrisis uitgelokt om vervr...
Tijdbom Italia viva Matteo Renzi, ex-premier en ex-leider van de Italiaanse Democratische Partij (PD), richt een nieuwe partij op, Italia viva. Met deze ‘originele’ naam wil hij weer naar de top. Hij heeft alvast een hefboom, want met zijn 41 parlementsleden heeft hij h...
Wonderboys Matteo Matteo Salvini van de Italiaanse Lega, ontmoet op zijn weg Matteo Renzi, de vorige wonderboy van de Italiaanse politiek. Deze laatste maakt van de door Salvini uitgelokte crisis gebruik om een politieke comeback te maken. Matteo Renzi was even de ...
Wie of wat houdt Salvini tegen Het lijkt erop dat Italië binnenkort het eerste grote land van de EU wordt waar uiterst-rechts zonder partners kan regeren. Matteo Salvini, leider van de uiterst-rechtse Lega, heeft alles te winnen bij vervroegde verkiezingen. Want zoals de kaarten n...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.