Kosovo keert blad om

Voor eenheid met Albanië (atdhe Mulla, al jazeera)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De kiezers van Kosovo hebben een blad omgedraaid, ze hebben de vroegere commandanten van het UCK, het ‘Kosovaars Bevrijdingsleger’, wandelen gestuurd. De oppositie had vooral campagne gevoerd tegen de  enorme corruptie en rond de belabberde economische situatie.

Het is met matig enthousiasme gebeurd. Van de bijna 2 miljoen kiezers is slechts 44 % opgedaagd. Wat ook wel te maken heeft met het feit dat veel Kosovaren Kosovo hebben verlaten om elders werk te vinden, want in eigen land is dat er nauwelijks.

De twee winnaars zijn Vetëvendosje (‘Zelfbeschikking’) en  LDK. Vetëvendosje wordt meestal bestempeld als ‘links-nationalistisch’, geleid door de vroegere studentenleider Albin Kurti. Ze haalt iets meer dan 25 %, evenveel als vorige keer, maar door het verlies van de regeringspartijen wordt ze eerste. Die partij voerde eerder campagne voor aansluiting bij Albanië, maar had het nu vooral over corruptie: “Met ons geen dieven meer”. Deze partij is zeer kritisch over de nefaste rol die VS en EU in Kosovo hebben gespeeld en nog spelen.

De historische gematigde nationalisten van de LDK (Democratische Liga van Kosovo) halen bijna evenveel. De LDK werd in de jaren 1990 geleid door wijlen Ibrahim Rugova. Die werd door het UCK zwaar aangevallen omdat hij een vreedzame campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegenover de Servische autoriteiten volgde.

UCK zakt

De grote verliezer is de PDK van gewezen UCK-leider Hashim Thaçi (verdacht van grove schendingen van mensenrechten, waaronder organensmokkel) die op 21 % valt. De andere grote verliezer is de ‘Alliantie voor de toekomst van Kosovo’ – 11 % –  van Ramush Haradinaj. Die trad in juni af als premier nadat hij naar Den Haag was ontboden voor ondervraging als verdachte.

De etnische Serviërs, ca 8 % van de bevolking en geconcentreerd in Mitrovica en andere enclaves, hebben massaal voor Srpska Lista gestemd. Die partij is tegen de erkenning van de staat Kosovo door Belgrado.

Zie ook

Kosovo-tribunaal: aftredend premier zwijgt De aftredende premier van  Kosovo, Ramush Haradinaj, hield woensdag de lippen stijf op elkaar tijdens de ondervraging bij het Kosovo-tribunaal (Kosovo Special Chambers) in Den Haag. Haradinaj werd verhoord in het onderzoek naar oorlogsmisdaden eind v...
Balkan muizenissen bij EU De EU houdt deze maandag 29 april in Berlijn hoog beraad met de leiders van landen uit de westelijke Balkan over deze regio. Toetreding van diverse staten uit die regio lijkt op de lange baan geschoven, wat niet bijdraagt tot stabiliteit in een regio...
Kosovo 10, alles kan beter Op 17 februari 2008 riep Kosovo, de vroegere provincie van Servië, plechtig de onafhankelijkheid uit. Dit werd de zevende staat ontsproten uit Joegoslavië. Het ging ook hier niet zonder bloedvergieten, en precies dat werpt vandaag een zwarte schaduw ...
Kosovo, het betert niet Kosovaren trokken het voorbije weekend ook naar de stembus voor vervroegde verkiezingen en kozen voor nationalisten. Die verkiezingen waren nodig nadat de vorige regering in mei in de minderheid was geraakt. De meesten gingen echter niet stemmen, de ...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.