Indonesisch verweer tegen islamisering seks

Op straat tegen diverse wetten (Antara/Ardiansyah)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Indonesische studenten betogen al dagen massaal tegen een reeks wetten waarvan een seks aan banden legt. Het gaat om de grootste massabetogingen sinds de ‘reformasi’, de beweging die in 1998 dictator Soeharto ten val bracht. Maar het gaat niet alleen om seks,  het gaat ook om voorgestelde beperkingen op strijd tegen corruptie, om de rol van het leger, om de repressie tegen de Papoea’s…Bij de repressie door de politie vielen al twee doden.

President Joko ‘Jokowi’ Widodo aarzelt. Hij heef uitstel van behandeling van de wet bekomen, want hij wil niket graag afgeschilderd worden als de president die zwicht voor de conservatieve islamisten. Het zijn die islamisten die o.m.seks voor het huwelijk streng willen bestraffen en uiteraard homoseks willen verbieden. Alle informatie over contraceptie moet worden verboden.

Eisenbundel

Het gaat niet alleen om seks. De dienst corruptiebestrijding KPK zou zo hervormd worden dat ze in handen komt van  uitsluitend ambtenaren.

De studenten hebben een eisenbundel van zeven punten. Daaronder de verwerping van die ‘sekswet’, maar ook van een wet op de uitbating van minerale rijkdommen. Ze eisen een wet tegen huiselijk geweld en voor de bescherming van huispersoneel. Ze willen het einde van het geweld in Papoea en vrijlating van alle Papoea gevangenen. Ze willen ook dat wordt opgetreden tegen de grote ondernemingen voor palmolie die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de talrijke bosbranden.

Zie ook

Onrustwekkende wending in Indonesië De oud-gouverneur van Jakarta moet twee jaar gevangenisstraf uitzitten wegens “godslastering”, blasfemie. Basuki Tjahaja Purnama, een etnisch Chinees beter bekend als Ahok, had gewaarschuwd tegen misleidend gebruik van een vers uit de koran bij de ve...
Papoea’s, racisme beu, eisen onafhankelijkhe... De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft troepenversterkingen naar West-Papoea gestuurd en de Internetverbindingen met dat halve eiland werden donderdag afgesneden. Het is er de jongste dagen erg onrustig, woedende betogers eisen een onaf...
Indonesië; verkiezingen in een land zonder links Dat Joko 'Jokowi' Widodo, en niet zijn rivaal Prabowo Subiantio, in juli de Indonesische presidentsverkiezingen won was een reden opgelucht adem te halen. Maar veel te vieren is er niet voor links. De recente presidentsverkiezingen waren buitengewoon...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.