Tijdbom Italia viva

Renzi's nieuwe partij (open.online)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Matteo Renzi, ex-premier en ex-leider van de Italiaanse Democratische Partij (PD), richt een nieuwe partij op, Italia viva. Met deze ‘originele’ naam wil hij weer naar de top. Hij heeft alvast een hefboom, want met zijn 41 parlementsleden heeft hij het lot van de regering Conte 2 in handen.

Italia viva start met 26 Kamerleden en 15 senatoren, genoeg om de regering van Vijfsterren en PD met haar krappe meerderheid het vuur aan de schenen te leggen. Nochtans was Renzi een van de grondleggers van de nieuwe regering. Hij had zijn aversie voor de Vijfsterrenbeweging (M5S) opzij geschoven nadat Matteo Salvini van de uitesrt-rechtse Lega zijn coalitie met M5S had doen struikelen om vervroegde verkiezingen uit te lokken.

Kiesstelsel

Renzi stond al een tijd in de marge van de PD. Die partij zit nu in de regering, maar blijft ook na het vertrek van Renzi verdeeld. Renzi zegt met Italia viva de weerstand tegen Salvini te willen verbreden. Een eerste peiling geeft Italia viva 4.4 % kiesintenties.

Volgens de recentste peilingen kan de Lega nog altijd op 33 % rekenen, haar bondgenoot Fratelli d’Italia op meer dan 7%, samen genoeg voor een parlementaire meerderheid, althans met het huidige kiesstelsel. Vandaar dat er nu alweer sprake is over een – zoveelste – nieuw stelsel. Al 25 jaar volgen  de kiesstelsels elkaar op, steeds met de ambitie voor politieke stabiliteit te zorgen…

Nieuwkomers

Premier Conte zou volgens persberichten toenadering zoeken tot huidige en  ex-parlementsleden van Forza Italia van Silvio Berlusconi. Die willend van zijn zinkend schip (7 % kiesintenties) afspringen om politiek te overleven. Op die manier hoopt Conte een tegengewicht te maken voor Italia viva en zo te ontsnappen aan chantages van Renzi.

Een ex van Forza Ittalia, gouverneur Giovanni Toti van Ligurië, heeft intussen ook een  nieuwe beweging opgericht “Cambiamo”. Toti is een  goede bondgenoot van Salvini.

En er is zowaar nog een andere “nieuwe” partij in de maak: Lorenzo Cesa wil een nieuwe christendemocratische partij oprichten, met het symbool van de 25 jaar geleden ter ziele gegane Democrazia Cristiana.

Zie ook

Wonderboys Matteo Matteo Salvini van de Italiaanse Lega, ontmoet op zijn weg Matteo Renzi, de vorige wonderboy van de Italiaanse politiek. Deze laatste maakt van de door Salvini uitgelokte crisis gebruik om een politieke comeback te maken. Matteo Renzi was even de ...
Conte bis, vooral geen stembussen De Vijfsterrenbeweging M5S (Cinquestelle) en de Democratische Partij (PD) zitten nu samen in de regering Conte bis. Wat M5S en PD vooral bindt, is de vrees van verkiezingen. Matteo Salvini,leider van de Lega, had de regeringscrisis uitgelokt om vervr...
Wie of wat houdt Salvini tegen Het lijkt erop dat Italië binnenkort het eerste grote land van de EU wordt waar uiterst-rechts zonder partners kan regeren. Matteo Salvini, leider van de uiterst-rechtse Lega, heeft alles te winnen bij vervroegde verkiezingen. Want zoals de kaarten n...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.