Brand in Bolivia

Mag onder controle... maar vuur breidt snel uit (luchasdeclases.org.bo)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Amazonië brandt, de wouden in Siberië en Indonesië branden, en in Bolivia heeft president Evo Morales leger en politie naar het oosten gestuurd om ook daar branden te blussen. Sommige milieubewegingen beschuldigen hem er echter van dat hij mee schuld heeft aan die branden.

Morales stuurde 2000 militairen en 450 politiemannen naar de brandhaarden en zette een Boeing Supertanker in om het vuur meester te worden.

Morales had onlangs nog gezegd dat de kleine boeren uit noodzaak brandjes moeten aansteken. De ‘chaqueo’, vuur maken op het land voor de zaaitijd, is een courante praktijk, nodig volgens de boeren om de grond vruchtbaar te houden. Morales had op 9 juli nog een decreet uitgevaardigd om dat toe te staan. Chaqueo, maar dan onder strikte controle, aldus Morales.

Moeder Aarde

Volgens sommige ngo’s,  en volgens Contiocap – een beweging voor de bescherming van de gronden van inheemse boeren, laat Morales veel meer toe dan dat. Op wereldfora heeft hij de mond vol over de verdediging van Moeder Aarde, maar in eigen land bevordert hij de industriële teelt van soja en  andere gewassen, aldus de aanklacht.

Milieubewegingen schatten dat er jaarlijks 350.000 hectare bos en natuurgebieden door landbouw worden ingenomen. Het gaat soms om grootschalige exploitaties, soms om gronden voor boeren die uit het Andesgebied afzakken.

Morales hoopt op 20 oktober herkozen te worden voor een nieuwe ambtstermijn. Hij is president sinds 2005.

Zie ook

Morales IV = extractivisme IV Het Boliviaanse Grondwettelijk Hof heeft op 28 november 2017 groen licht gegeven voor een vierde ambtstermijn aan zittende president Evo Morales. Indien hij opnieuw verkozen wordt in 2019 zou dat dus betekenen dat hij onafgebroken twintig jaar aan he...
Evo kan niet tot 2025 Boliviaans president blijven Evo Morales (foto: de president brengt zijn stem uit, foto El Pais) heeft het door hem uitgeroepen referendum om nog een ambtstermijn te kunnen aanblijven, nipt verloren. Op 21 februari waren er volgens de telling van het electoraal tribunaal van Bol...
Bolivia, refounding the nation Het is goed dat niet alleen linkse publicisten zich buigen over het fenomeen ‘Bolivia’ en de maatschappelijke ontwikkelingen die er plaatsvinden onder de dubbele regeringsperiode van Evo Morales, maar dat ook in academische kringen op een meer af...
Evo Morales zet USAID aan de deur Ter gelegenheid van de 1 mei-viering pakt de Boliviaanse president Evo Morales nu al enkele jaren uit met een verrassende mededeling. Meestal ging het om de renationalisatie van een bedrijf dat in de jaren 1990 was geprivatiseerd. Dit jaar ging het o...
Impasse in Bolivia Gedegen onderzoek en betrokkenheid. Kan dat samengaan? Benjamin Kohl en Linda Farthing bewijzen met Impasse in Bolivia dat het kan. Beide auteurs, een Amerikaans stel, weten uitstekend waarover ze schrijven. Meer dan twintig jaar zijn ze in het k...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.