Soedan, fragiele overgang

Facebooktwittergoogle_plusmail

De Soedanese legerleiders van de TMC (Militaire overgangsraad) en de Soedanese volksbeweging FDFC (Krachten voor vrijheid en verandering) hebben een ‘grondwettelijk akkoord’ ondertekend. Niet alle opposanten zijn daar gelukkig mee. De kleine maar invloedrijke Communistische Partij en linkse personaliteiten nemen afstand. Ze geloven niet in de machtsdeling met militairen die een pijler van het regime van Omar al-Bechir waren.

Die militairen hadden eerst geprobeerd de ‘Soedanese revolutie’ met geweld te onderdrukken. Dat mislukte, waarop de generaals begin juli dan maar eieren voor hun geld kozen en onderhandelden. De militaire leiders willen ten alle prijze Defensie en Binnenlandse Zaken (met de veiligheidsdiensten) exclusief in handen houden.

Model Sissi?

Spiegelen ze zich aan het “Egyptisch model”? Na de val van Mobarak zorgden de Egyptische generaals er ook voor die sleutelposities volledig in handen te houden. Zo konden generaal Sissi – sindsdien president – en zijn collega’s nadien makkelijker alle macht naar zich toe trekken.

De FDFC hoopt de legerleiders te kunnen verdelen, zodat de RSF (de beruchte snelle interventie eenheden) van Mohammed Hamdan Dagalo kan geïsoleerd worden. Deze kan rekenen op de actieve steun van Saoedi-Arabië, de Emiraten en Egypte.

Communisten en leden van de Soedanese Beroepsvereniging (SPA), kern van de FDFC, vinden het raadzamer dat ze van buitenaf druk uitoefenen om te beletten dat de ‘revolutie’ wordt ingekapseld. Zonder verdere mobilisatie gaan we naar de nederlaag, aldus links.

Een belangrijk ‘detail’: in het grondwettelijk akkoord is er geen melding meer van de islam als pijler van het politiek systeem.

Zie ook

Soedan, de opstand waar niemand interesse voor hee... Soedan begint aan zijn zevende week opstand tegen een militair bewind dat er al dertig jaar de plak zwaait. Het is niet de eerste keer dat er in het land protesten en demonstraties plaats vinden. Dit keer lijkt het echter anders dan anders. De manife...
Soedan wekt vele begeerten op Nadat ze onder druk van een burgerrevolte president Omar Al-Bachir hadden afgezet, trokken de militaire leiders van Soedan op studiereis naar Cairo, Ryad en Abu Dhabi. Daar kregen ze de raad het voorbeeld van de Egyptische generaal Al-Sisi te volgen ...
Bij de dood van Broeder Morsi Mohamed Morsi zakte maandag in elkaar in de beklaagdenbank waar hij terechtstond voor “spionage”. Morsi was een jaar lang de democratisch verkozen president van Egypte. Het leger onder leiding van al-Sisi profiteerde in de zomer van 2013 van massapro...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.