Deliver 00

Facebooktwittergoogle_plusmail

Honderden bezorgers van de Britse keten Deliveroo voerden zaterdag (10 augustus) in verscheidene Franse steden actie tegen de nieuwe diefstal waarvan ze slachtoffer zijn. Deliveroo heeft eenzijdig, dus zonder enig overleg, de tarieven voor de bezorgers “aangepast”, wat op een nieuwe drastische vermindering van inkomen komt.

Deliveroo besliste het minimumtarief af te schaffen en de vergoedingen voor kortere bestellingen te verminderen; voor langere bestellingen worden ze opgetrokken. Waar er totnogtoe een minimum was van 4,60 € per levering, zal dat nu in veel gevallen slechts 2,50 zijn. Volgens het “Collectif des livreurs autonomes de Paris” komt dat op een vermindering van inkomen van 30 tot 50 %.

Zwak

Het gaat hier niet alleen om studenten die een tijdelijke job zoeken, maar ook om mensen die gewoon werk en een redelijk inkomen willen. Ze worden, zoals bij ons ook, gedwongen een  zelfstandigen statuut te aanvaarden, al zijn ze krachtens de wettelijke bepalingen werknemers die recht hebben op een arbeidscontract, met alle bescherming en rechten vandien.

Deliveroo en alle gelijkaardige ‘platformen’ profiteren gewoon van de zwakke positie van hun “werknemers” die vaak onderlinge concurrenten zijn. En die gemakkelijk vervangbaar zijn.

In de syndicale en politieke wereld begint het door te dringen dat men primo de bestaande wetgeving moet doen naleven. Secundo dat er een aangepaste wetgeving moet komen om aan deze uitbuiting een eind te maken. En te beletten dat die praktijken uitdeinen naar de rest van de arbeidswereld.

Zie ook

Werken voor Uber = arbeidscontract In Parijs heeft het Hof van Beroep gevonnist dat een persoon die voor het transportbedrijf Uber werkt, wel degelijk een werknemer met arbeidscontract is. De zaak was in 2017 aangespannen door een chauffeur bij Uber die ineens te horen kreeg dat er vo...
Hoe belangrijk is sociale zekerheid? Je kan er alleen maar blij mee zijn, er is weer wat meer aandacht voor de sociale zekerheid! Uiteraard zitten de verkiezingen er voor iets tussen, maar het ziet er toch naar uit dat diverse partijen beseffen dat bescherming van de bescherming nodig i...
De aanval op de sociale zekerheid Dit is een boek dat ik met groeiende sympathie gelezen heb. De auteur is een journalist, ooit onderzoeker, maar ook een dichter en literator. Bovendien is hij enorm gedreven, als mens en als burger. Al die eigenschappen samen leveren een bijzonder le...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.