Coup in Kasjmir

Indiase troepen massaal aanwezig en aan de slag (thenews.com.pk)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tienduizenden hindoe pelgrims en toeristen  moesten tijdens het weekeinde in allerijl de Indiase deelstaat Jammu & Kasjmir verlaten wegens “terreurdreiging”.  Dat was de voorbode tot de beslissing van de Indiase regering om de autonomie van die deelstaat op te heffen en onder rechtstreeks bestuur van  New Delhi te plaatsen.  Om Kasjmir hebben India en Pakistan al drie oorlogen uitgevochten.

De beslissing werd bekendgemaakt door minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, rechterhand van premier Marendra Modi en leider van de regerende hindoenationalistische Bharatiya Janata Party (BJP).  De minister zei dat die autonomie van de deelstaat te discriminerend is voor Indiase burgers van elders. De meerderheid van de bevolking van Kasjmir bestaat uit moslims. Met de jongste beslissing zal de deelstaat geen eigen regering meer hebben.

Hindoestaat

De beslissing tot opheffing van die autonomie maakt deel uit van de hindoenationalistische agenda. Die gaat ervan uit dat India een hindoestaat is. De jongste jaren zijn er steeds meer gevallen van discriminatie van moslims en andere niet-hindoes. De moslims vormen ca een zevende van de 1,4 miljard Indiase burgers.

De opheffing van de autonomie is de meest radicale maatregel in 70 jaar. Dit dreigt de spanning in Kasjmir, waar 700.000 Indiase soldaten zijn gelegerd (één miljoen volgens Pakistan),  verder op te drijven. Waardoor het risico op een treffen tussen India en Pakistan weer groter wordt.

Zie ook

India en Pakistan spelen met (nucleair) vuur De vijandelijkheden zijn begonnen. India zegt een kamp van terroristen in Pakistan te hebben bestookt en talrijke terroristen te hebben gedood. Pakistan laat de wrakken zien van twee neergehaalde Indiase gevechtstoestellen. Het begin van een militair...
Kasjmir, een nucleaire nachtmerrie Er wordt harde taal gesproken tussen India en Pakistan, twee staten met een kernwapenarsenaal. Sinds in juli in het Indiase deel van Kasjmir een separatistische militant is gedood,  loopt de spanning in dat gebied en tussen India en Pakistan steeds v...
Manke tijger en heilige koeien India, een grote discrete Aziatische tijger. Het is maar een beeld dat Indiase leiders koesteren, maar het beantwoordt niet aan de werkelijkheid. De economie groeit inderdaad gestaag, maar de grote meerderheid van de bevolking ziet daar steeds minder...
In India bloeit de haat Gauri Lankesh is op 5 september vermoord in Bangalore. Dit is niet zomaar een fait divers uit India, Lankesh was een gedreven journaliste die de jongste jaren op de barrikade stond om het seculiere India te verdedigen tegen het triomferende hindoenat...
Lynchende koewachters In het Indiase Latehar, deelstaat Jharkhand, zijn acht mannen tot levenslang veroordeeld wegens de moord op een man en een kind twee jaar geleden. De veroordeelden waren koe-vigilantes, hindoes die waken over het heil van koeien en er een lynchpartij...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.