Berlusconi’s zielige afgang

Samen met partijgenoot Tajani, tot voor kort voorzitter van het Europarlement. (fi-ppe)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Een kwarteeuw geleden, begin 1994, werd de voetbalkreet ‘Forza Italia’ een partij, opgericht door de rijke zakenman Silvio Berlusconi. Eerste oogmerk: uit handen van de justitie blijven. En dat lukte wonderwel, want Forza Italia won samen met de neofascisten en de Lega Nord de verkiezingen en zette de justitie buitenspel. Berlusconi zou met tussenpozen ca tien jaar premier van Italië worden.

Maar de kleine partner, de vroegere Lega Nord, klopte Forza bij de parlementsverkiezingen vorig jaar glansrijk. Lega 17 %, Forza 14 %. En het bleef daar niet bij: Euroverkiezingen in mei, Lega 34, Forza 8.8, de Lega vier keer groter. En nu belangrijkste regeringspartij. Met Berlusconi en wat rest van Forza die er wezenloos naar staren.

Weglopers

De rest van Forza, dat wordt steeds kleiner. We stoppen ermee, zegt Berlusconi, 81, we gaan centrum-rechts herbouwen in een ’Altra Italia, het andere Italië. Maar de ene na de andere vertrouweling verlaat het zinkende schip. Deze week zijn enkele kopstukken, onder wie Giovanni Toti gouverneur van Ligurië, opgestapt. Er is behalve Berlusconi zelf, geen partijleiding meer, alleen nog de chaos.

Matteo Salvini, de Lega-aanvoerder en vice-premier, kan de rest van de kiezers zó binnendoen. Peilingen geven zijn Lega nu al tot 38 %. Nog een heel klein duwtje en hij kan verkiezingen uitlokken om nadien alleen te regeren. Zonder die lastpakken van M5S, de Vijfsterrenbeweging, met wie het dagelijks tot een crisis komt. Salvini kan gewoon een verkiezingsdatum aanklikken.

Berlusconi doorbrak eind 1993 het cordon sanitaire toen hij opriep om voor de neofascist Gianfarnco Fini te kiezen als burgemeester van Rome. Hij haalde uiterst-rechts in de regering. Vandaag peuzelt uiterst-rechts zijn restjes op. Berlusconi zelf zit nog wel in het Europarlement, in de EVP-fractie waar wijlen Wilfried Martens hem binnenloodste.

Zie ook

Italiaanse schutskringen bezweken lang geleden Cordons sanitaires, schutskringen rond uiterst-rechts? Die zijn in de EU al lang bezweken. Italië, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Kroatië, Bulgarije en recent ook Spanje en Estland, met Hongarije op het programma. Nederland waar premier Rutte gedoo...
Salvini de Sterrenkraker In Turijn hebben vorige zaterdag meer dan 30.000 mensen betoogd voor de verdere aanleg van de TAV - snelle treinverbinding - .Lyon-Turijn. Turijn heeft een burgemeester van M5S, de Vijfsterrenbeweging die fel gekant is tegen die aanleg. Aan de betogi...
Mamma mia! Italië heeft al enkele keren het label “zieke man van Europa” (Italië is blijkbaar mannelijk) gedragen. Zonder veel risico kan men voorspellen dat dit na de verkiezingen van deze zondag, 4 maart 2018, weer zo zal zijn. Veel kans dat de meer dan recht...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.