Raul Gandhi stapt op

Priyanka Gandhi (links) met broer Raul (rechts). (India Today)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Raul Gandhi heeft zijn ontslag ingediend als voorzitter van de Indiase Congrespartij. Die partij kreeg bij de recente parlementsverkiezingen voor de tweede achtereenvolgende keer zware klappen. Gandhi was pas anderhalf jaar geleden partijleider geworden. Het succes leek eind vorig jaar op komst met zeges in deelstaten. Maar nationaal bleef het succes dus uit.

Dit is de eerste generatie van de dynastie Nehru-Gandhi die er – voorlopig althans – niet in slaagt premier te worden. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 was Rauls overgrootvader Nehru premier en een van de leiders van de beweging van neutrale en niet-gebonden landen. Rauls grootmoeder Indira Gandhi was premier tot ze in 1984 door haar lijfwacht werd vermoord als wraak voor de bestorming van de Gouden Tempel van de sikhs in Amritsar.

Ze werd opgevolgd door haar zoon Rajiv Gandhi. Die werd in 1991 vermoord door een Tamil nationalist als wraak voor de Indiase hulp aan de strijd tegen de Tamil rebellen op Sri Lanka. Zijn weduwe Sonia Gandhi, afkomstig uit het Italiaanse Piëmont, werd voorzitster van de Congrespartij.

Die Congrespartij is na de verkiezingsnederlaag – waarin ze 60 van de 543 zetels haalde – verdeelder dan ooit. Tijdens de campagne had Raul Gandhi zich ook in het safraan van de hindoes gestoken, al gaat de Congrespartij er traditioneel prat op verdedigster te zijn van de lekenstaat. Rauls zuster Priyanka, al jarenlang politiek erg actief, is een mogelijke opvolgster aan de partijleiding.

Zie ook

Modi alweer Narendra Modi heeft overtuigend de Indiase parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn Bharatiya Janata Party (BJP) herhaald haar prestatie van vijf jaar geleden, de coalitie die ze leidt haalt een ruime volstrekte meerderheid in de Lok Sabah. De hindoenat...
India kiest in saffraankleur Op de dag dat de verkiezingen voor de Lok Sabah, de Indiase kamer van volksvertegenwoordigers, startte, liepen bewonderaars van premier Narendra Modi storm om in de filmzalen een film over hun idool te zien. Dat is uiteraard geen toeval, die verkiezi...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.