Praagse lente in 2019

Met 120.000 op straat in Praag (dailysabah.com)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Deze keer, dinsdag 4 juni 2019, waren ze met meer dan 120.000 op het Praagse Wenceslasplein om het aftreden van premier Babis te eisen. Deze oligarch, baas van onder meer het agrobedrijf Agrofert en van het mediarijk Mafra, wordt beschuldigd van corruptie en grove belangen vermenging. De betogers hopen op zondag 23 juni nog massaler op straat te komen om hun eis kracht bij te zetten.

De Europese Unie eist van Andrej Babis 17,4 miljoen euro terug, het bedrag dat hij als eigenaar van Agrofert onrechtmatig aan subsidies kreeg. De krant Hospodarské Noviny meldde enkele dagen eerder dat een audit van de EU-commissie de premier officieel beschuldigt. Eerder waren er betogingen tegen de eind april benoemde minister van Justitie Marie Benesova omdat ze een rechtszaak tegen de premier zou saboteren.

Er is blijkbaar wel gewacht tot na de Europarlementsverkiezingen om met het nieuws over de audit uit te pakken. De partij van Babis, ANO, haalde 20 %, rond 10 % minder dan bij de parlementsverkiezingen van 2017.

ANO zat in het EU-parlement bij de Alde, de liberale fractie voorgezeten door Guy Verhofstadt. Ligt het daaraan dat de EU-Commissie zacht gezegd treuzelde om werk te maken van het dossier Babis2019

Zie ook

Praag op straat, Babis klampt zich vast Met 50.000 kwamen ze dinsdag op straat om het ontslag te eisen van minister van Justitie Marie Benesova. In feite betogen ze tegen premier Andrej Babis die tegelijk een zeer rijk zakenman is en die rijkdom ruim aanspekt met subsidies van de EU voor z...
Praagse winters De Tsjechische kiezers staan hun president Milos Zeman toe nog vijf jaar in ‘de Burcht’, het presidentieel paleis, te blijven. Zeman, ooit sociaaldemocratische eerste minister, werd tijdens zijn verblijf in de Burcht een rechtse xenofoob. Als staatsh...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.