Poolse campagne draait rond sex

Klaarheid scheppen (tvn24.pl)
Facebooktwittergoogle_plusmail

In Polen draaide de aanloop tot de EU-parlementsverkiezingen rond sex. Een video over pedofilie van katholieke priesters werd meer dan 20 miljoen keer aangeklikt. Terwijl de regerende reactionaire PiS campagne voerde voor de verdediging van de Poolse identiteit tegen de homolobby.

De videodocumentaire ‘Zeg het aan niemand’ is een gigantische hit. Hij toont de confrontatie van slachtoffers van priesters de daders van wie er enkele de feiten toegeven. Men ziet ook hoe de kerkelijke hiërarchie steevast klachten van slachtoffers negeerde. Onder de daders die bekennen de bekende priester Franciszek Cybulski, biechtvader van Lech Walesa, held indertijd van ‘Solidarnosc’ en gewezen president van Polen. De priester biedt zijn slachtoffer wat geld aan “om het goed te maken”.

Paus

Deze documentaire volgt op het succes van de film ‘Kler’ over hetzelfde thema, en na andere onthullingen over bekende priesters. Monseigneur Wojcieh Polak, primaat van de katholieke kerk, zei geschokt te zijn en klaarheid te willen scheppen. Vooraf had hij elke medewerking aan de documentaire geweigerd omdat de makers volgens hem “te vooringenomen” waren. De film gaat ook in op de dubieuze houding van Karol Wojtyla, paus Joannes Paulus II, iets wat tot nog toe een taboe was.

Intussenk voerde PiS campagne voor de verdediging van de traditionele gezinswaarden. Partijleider Jaroslaw Kaczynski zei dat de oppositie Polen wil overleveren aan de vijanden van “de Poolse identiteit”, de homolobby voorop. Een parlementslid van PiS zei dat homo’s recht op adoptie willen om die kinderen te verkrachten…

In Warschau en andere grote steden, zitten de katholieke integristen wel in het defensief. Uit peilingen blijkt dat er meer en meer tolerantie is tegen homo’s, maar tegelijk wordt homofobie steeds agressiever.

Zie ook

Poolse kerk choqueert De Poolse katholieke bisschoppen laten zich alweer van hun slechtste kant zien. De kerk is bedolven onder de beschuldigingen over pedofiel gedrag van veel priesters. Maar dat is een samenzwering om het vertrouwen van de gelovigen in de kerk te onderm...
Poolse lichtpunten? Is het tij in Polen aan het keren? In de herfst volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen en er zijn tekenen dat de reactionaire PiS (Recht en Rechtvaardigheid) na drie jaar regeren, meer tegenwind krijgt. Tegelijk zijn er ook signalen dat de katho...
Regerend radicaal rechts scoort Radicaal rechtse partijen doen het niet alleen electoraal goed als protestpartijen, we kunnen er niet blind voor zijn dat enkele in Europa regerende partijen ook goed scoren in verkiezingen en peilingen. Zoals de Lega van de Italiaanse minister van B...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.