Modi alweer

Fans van Modi vieren zijn verkiezing in Varanasi (Hindustan Times)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Narendra Modi heeft overtuigend de Indiase parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn Bharatiya Janata Party (BJP) herhaald haar prestatie van vijf jaar geleden, de coalitie die ze leidt haalt een ruime volstrekte meerderheid in de Lok Sabah. De hindoenationalisten kunnen dus verder gaan met hun politiek van ‘Hindutva’, het hindoekarakter van India versterken ten koste van de lekenstaat die de stichters van de Indiase Unie in 1948 voor ogen hadden.

Bewaker

Chowkidar, bewaker van de natie, Modi heeft dus niet geleden onder de gestegen werkloosheid en de discriminatie van minderheden. Er was ook de immer slechte staat van het onderwijs, de zware luchtvervuiling – punt van maakt: van de 30 meest luchtvervuilde steden van de wereld, zijn er 22 in India. Maar dat speelde geen rol. De NDA, de coalitie rond de BJP, zou haar zetelaantal zelfs verhogen: volgens voorlopige uitslagen van 336 naar 344 (op 543 zetels). Daarvan zijn er 297 voor de BJP – die dus op eigen kracht een volstrekte meerderheid heeft.

De coalitie rond de Congrespartij gaat wel vooruit, maar met mate: van 60 naar 89, waarvan 60 voor de Congrespartij zelf. Het zijn vooral diverse regionale partijen die verliezen lijden, terwijl links er helemaal niet aan te pas komt. Congres haalt 26.5 % van de stemmen, de BJP 44.9 %.

Ontgoocheld

De Congrespartij zit in volle crisis, ze had op beter gerekend. Een half jaar eerder had ze drie deelstaatverkiezingen eerder verrassend gewonnen. Maar dat succes heeft ze niet kunnen vasthouden. Zoals in de deelstaat Madhya Pradesh waar de BJP nu 28 van de 29 zetels haalt, winst van één. In West-Bengalen, ooit een communistisch bolwerk, waar Trinamool Congress (niets te maken met de Congrespartij) veel zetels verliest aan de BJP. Links haalt er nog nauwelijks 7 %.

In Uttar Pradesh, de volkrijkste staat met 80 zetels, haalt de BJP er 59, ondanks het samengaan van twee regionale partijen (BSP en SP) die er slechts 18 halen. De Congresparrij had hier grote middelen ingezet, Raul Gandhi was er kandidaat, maar zelfs de partijleider haalt er geen zetel, zijn zuster Priyanka haalt er de enige Congreszetel Raul Gandhi is wel verkozen in Kerala waar hij ook kandidaat was.

Voor de Congrespartij is het een bitere pil. Partijleider Raul Gandhi en
zijn familie hadden zich nochtans zeer vroom in hindoeïstische saffraangewaden gehuld, wat binnen de partij op zware kritiek stuitte, want Congres beschouwt zich traditioneel als behoeder van de lekenstaat.

Identitair

De oppositie wijt de zege deels aan fraude. Vele miljoenen kiezers – onder wie talrijke moslims en leden van etnische minderheden – stonden niet op de kiezerslijsten. Modi heeft inderdaad de meeste media op de hand, een deel daarvan onder zware drang. En de BJP had veel grotere fondsen dan alle andere partijen samen.

Maar het is duidelijk dat er ‘identitair’ is gestemd, voor een partij die de Hindutva aan top van haar programma stelt. Volgens die religieus-nationalistische ideologie kunnen alleen hindoes echte Indiase staatsburgers zijn. Pakistan en de islam blijven de grote bedreigingen voor die “Indiase identiteit’, iets dat Modi in de c ampagne volop uitgespeeld heeft.

Vredesidool Mahatma Gandhi die verzoening bepleitte binnen een lekenstaat waarin iedereen ongeacht godsdienst en kaste zijn gelijke plaats zou hebben, is voor hen een verrader. Verscheidene BJP-ers eren trouwens de moordenaar van Gandhi als een held. Zoals Modi komen veel BJP-leiders uit de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), de ideologische matrix van het hindoenationalisme, inspiratie voor talrijke fascistische groepen in Europa.

Modi en co

Het is opvallend hoe regerend radicaal rechts gemakkelijk verkiezingen wint. Dat zagen we in Europa al in Hongarije, Polen, Rusland en komende zondag in Italië. De kans dat Donald Trump herverkozen wordt in 2020 is hoog. Erdogan heeft ook tot aan de recente gemeenteraadsverkiezingen succes na succes geboekt. En nu volgt Modi de trend.

Zie ook

India kiest in saffraankleur Op de dag dat de verkiezingen voor de Lok Sabah, de Indiase kamer van volksvertegenwoordigers, startte, liepen bewonderaars van premier Narendra Modi storm om in de filmzalen een film over hun idool te zien. Dat is uiteraard geen toeval, die verkiezi...
India en Pakistan spelen met (nucleair) vuur De vijandelijkheden zijn begonnen. India zegt een kamp van terroristen in Pakistan te hebben bestookt en talrijke terroristen te hebben gedood. Pakistan laat de wrakken zien van twee neergehaalde Indiase gevechtstoestellen. Het begin van een militair...
Lynchende koewachters In het Indiase Latehar, deelstaat Jharkhand, zijn acht mannen tot levenslang veroordeeld wegens de moord op een man en een kind twee jaar geleden. De veroordeelden waren koe-vigilantes, hindoes die waken over het heil van koeien en er een lynchpartij...
Modi speelt met tempelvuur In New Delhi betoogden onlangs, 9 december, meer dan 200.000 hindoes voor de bouw van een hindoetempel waar vroeger een moskee stond. Een week eerder betoogden massa’s boeren tegen de regeringspolitiek. Begin december vielen de zoveelste doden nadat ...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.