Macron, de media en de procureur

Huiszoeking bij Mediapart verijdeld (blogs.mediapart.fr)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Het wringt al langer tussen de Franse president Macron en de media. Hij drijft het niet zo ver als zijn VS-collega Trump, maar hij heeft zeker lange tenen. De krant Le Monde noemde deze week in een ongewoon edito de convocatie van haar journaliste en van andere persmensen “onrustwekkend”.  Die stappen gaan telkens uit van de nieuwe procureur van Parijs, Rémy Heitz.

Op 4 februari poogden twee procureurs en drie agenten van de Brigade Criminelle een huiszoeking te doen bij Médiapart. Deze nieuwssite had vorig jaar onthullingen gebracht over de affaire Benalla, de veiligheidsmedewerker van president Macron. De staf van Médiapart belette de huiszoeking en kwam er achter dat die er kwam op initiatief van Matignon, de diensten van premier Edouard Philippe, na vragen daarover in ‘Valeurs Actuelles’, eenuiterst-rechts magazine.

Deze maand werden drie journalisten ondervraagd voor hun onthullingen over Franse wapens die Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten inzetten bij de oorlog in Jemen. Het ging om twee journalisten van het collectief ‘Disclose’ en een journalist van Radio France. Het wordt dus duidelijk als een misdrijf beschouwd het publiek voor te lichten over de leugens van de regering.

En deze week dan is Ariane Chemin, journaliste van Le Monde, opgeroepen voor een verhoor op 29 mei, ook al in verband met de affaire Benalla. “Onrustwekkend”, aldus Le Monde.

Prefect

De dirigent van deze intimidaties is Rémy Heitz. Vorig jaar hadden het ministerie van Jiustitie en de Hoge Raad van de Magistratuur drie  kandidaten voorgedragen om procureur van Parijs te worden. Macron veegde die drie van tafel en stelde Heitz aan. Niet als een onafhankelijke procureur, maar als een soort prefect van het Elysée. Het is uitkijken wat Heitz zal doen met drie klachten tegen naaste medewerkers van Macron in verband met de affaire Benalla.

Macron’s meerderheid nam intussen een wet aan tegen “fake news”. Kritische journalisten vrezen dat Macron die onnozele wet alleen maar wil om zet te gebruiken tegen hinderlijke informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook

Elysée vervalst video Medewerkers van de Franse president Emmanuel Macron verspreidden vorig jaar een vervalste video om Macrons veiligheidschef Alexandre Benalla uit de wind te houden. Een andere video, onthuld door de krant Le Monde, had laten zien hoe Benalla op 1 Mei ...
Affaire Benalla bis De affaire Benalla vergalde de zomer van de Franse president Emmanuel Macron. Hij is nog niet bekomen van de revolte van de ‘gilets jaunes’ of daar duikt alweer een nieuwe affaire Benalla op. Deze zeer speciale (ex-) veiligheidsadviseur van het Elysé...
Hoe Macron aan de vrijheden vreet Emmanuel Macron, president van Frankrijk, voert campagne voor de Europarlementsverkiezingen van 26 mei, en misschien ook al voor zijn referendums die dag of later. In het kader van zijn “groot debat” gaat hij de boer op en tracht hij zijn imago als “...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.