Algerije, geen pauze in hirak

Facebooktwittergoogle_plusmail

De Algerijnse hirak, volksopstand, zal met de Ramadan geen pauze kennen. De miljoenen die sinds februari op straat komen om het regime te doen opkrassen, willen zich niet in de luren laten leggen door generaal Ahmed Gaïd Salah. De generaal werpt zich op als de grote zuiveraar die topfiguren van het regime, politici, militairen en zakenlui, opsluit. Hij wil duidelijk de regie in handen houden, maar na bijna drie maanden massamobilisaties willen de miljoenen achter de hirak meer dan schijn.

De generaal heeft nochtans topfiguren van het regime doen aanhouden. Veel Algerijnen konden bijna hun ogen niet geloven toen ze op tv zagen dat de machtigste man van het regime, Said Bouteflika, broer van de afgetreden president Abdelaziz Bouteflika, niet langer op vrije voeten was. Hij wordt er onder meer van beschuldigd dat hij de noodtoestand had willen uitroepen om gewelddadig een einde te maken aan de hirak.

Clans

Samen met Said Bouteflika werden ook twee andere bekenden, gewezen chefs van de inlichtingendiensten, aangehouden: oud-generaal Mohamed Médiene bekend als ‘Toufik’, en Athmane Tartag, bekend als ‘Bachir’. Toufik was hij in 2015 door toedoen van generaal Salah samen met andere chefs van de geheime dienst werd weggezuiverd. Vandaar ook dat voor veel Algerijnen de opsluiting van die mannen een afrekening onder clans is. Ook de arrestatie van diverse zakenlui, onder wie de rijkste van het land, wordt daaronder gerangschikt. Het gaat immers vooral om zakenlui die goede banden hadden met Said Bouteflika of met Toufik.

Want wat rest van het regime, blijft bij het plan om op 4 juli verkiezingen te houden. Wat door de actievoerders wordt afgewezen. De hirak is beter georganiseerd, er komen woordvoerders en centrale eisen  naar voor. Een van die eisen is dat onafhankelijke figuren uit de hirak een overgangsperiode leiden en dus het initiatief uit handen nemen van het regime.

Zie ook

Bouteflika is weg, nu zijn trawanten nog Na het aftreden op 2 april 2019 van Abdelaziz Bouteflika als president blijven in Algerije twee belangrijke spelers over. Het leger en het volk. Het volk vrijt tijdens de demonstraties tegen ‘le pouvoir’ de veiligheidstroepen op met de slogan “het le...
Algerijnse generaal “pleegt abortus” Er is paniek bij de regerende clans in Algiers. Legerbaas Gaïd Salah vindt dat president Abdelaziz Bouteflika medisch onbekwaam moet worden verklaard om zijn ambt nog verder uit te oefenen (artikel 102 van de grondwet). Zelfs de partijen die Boutefli...
Bouteflika bye bye – bijna Een van de populairste Algerijnse songs van de voorbije jaren luidde “Bye bye”. Het gaat over Algerijnse jongeren die uit wanhoop elders een leven willen opbouwen en vaarwel wuiven naar het vaderland. Deze maandag wuiven ze bye bye naar Abdelaziz Bou...
“Algerije is een republiek” “L’Algérie est une république, pas une monarchie” is de centrale leuze waarachter honderdduizenden boze Algerijnen de voorbije dagen opstapten. Dat president Bouteflika, 81 en zwaar ziek, toch zijn kandidatuur indiende voor een vijfde ambtstermijn, i...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.