Noord-Macedonië kiest “Europees”

Facebooktwittergoogle_plusmail

Stevo Pendarovski, de kandidaat van de regerende Sociaaldemocraten en hun bondgenoten, heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen.  Hij haalt iets meer dan de helft van de 46 % kiezers die een stem uitbrachten. Voor de regering is dat een nieuwe stap naar aansluiting bij EU en Navo.

De verliezers zijn de Macedonische nationalisten van de VMRO-DPMNE. Zij worden gesteund door Moskou en zijn tegenstanders van aansluiting bij Navo en EU. Macedonië had vorig jaar zijn benaming veranderd van FYR Macedonië naar Noord-Macedonië, waardoor het Grieks veto tegen die lidmaatschappen wegviel.

De sociaaldemocraten hebben de steun van partijen van de etnisch Albanese minderheid, ca een  kwart van de bevolking. Bij die minderheid bestaat een stroming om de gebieden met Albanese meerderheid los te maken van Macedonië voor de vorming van een Groot-Albanië.

De grote zorg vóór de tweede ronde was dat de opkomst lager zou zijn dan 40 %, het percentage dat nodig is voor een geldige verkiezing. Bij de eerste ronde lag die op 41 %.

Een vroegere premier van Noord-Mac edonië, Nikola Gruevski van de VMRO-DPMNE, is vorig jaar naar Boedapest gevlucht na in zijn land te zijn veroordeeld wegens corruptie.

Zie ook

FYR wordt Noord-Macedonië Het Griekse parlement heeft met 153 voor en 143 tegen de naamsverandeirng van het noordelijke buurland goedgekeurd. Athene had zich altijd verzet tegen toetreding van de FYR Macedonië – Former Yugoslav Republic, de ‘Voormalige Joegoslavische Republie...
Macedonië, what’s in a name? De kiezers van de “Voormalige Joegoslavische republiek Macedonië” kunnen zich zondag uitspreken over een nieuwe naam: Noord-Macedonië. Daarmee zou een zeer gevoelig geschilpunt met buurstaat Griekenland kunnen worden opgelost en kan deze staat makkel...
Alexander de Grote en Aristoteles De Europese Unie en de rest van Europa kampen met oude demonen. In Wenen en Rome duikt de kwestie Zuid-Tirol weer op, Boedapest werpt zich op als beschermer van de etnische Hongaren in andere landen. En in Griekenland  betogen weer honderdduizenden a...
Opgelet, daar is de kwestie Macedonië weer Europa beleeft in meerdere opzichten een remake van de periode voor de Eerste Wereldoorlog, een periode van nationalistische bewegingen en conflicten. Zo was er de kwestie Macedonië, inzet van twee Balkan-oorlogen (1912 en 1913) en voorspel van de gr...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.