Vreemde paspoorten voor Oekraïeners

voor Oekraïeners (Andrey Lyubimov, Moscow Times)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De EU is verontwaardigd over de beslissing van Moskou om Russische paspoorten te geven aan inwoners van  Donetsk en Loegansk, twee opstandige regio’s in het oosten van Oekraïne. Dat zou een nieuwe stap zijn om de afscheiding van die twee gebieden onomkeerbaar te maken. Rusland geeft ook paspoorten aan inwoners van Abachzië en Zuid-Ossetië – afgescheiden van Georgië – en van Transnistrië, een  afscheiding van Moldova. Hongarije geeft al jaren paspoorten aan Oekraïeners, maar daar klaagt de EU niet over.

Moskou  zegt gewoon te handelen “uit humanitaire overwegingen”, want zo kunnen die burgers ten minste weer reizen daar Kiev hen dat ontzegt. De beslissing van Moskou komt wel vlak na de verkiezing van Vlodymyr Zelenski tot president van Oekraïne. Die heeft de Russische beslissing uiteraard scherp veroordeeld. Maar wat komt er verder?

Moskou heeft dat allicht gedaan om hem te testen. Want Zelenski wil wel een einde maken aan de oorlog in het Osten van het land, maar wat  betekent dat in de praktijk? Moskou wou met zijn voorganger, Petro Porosjenko, al lang niet meer praten. Moskou wil echter vooral weten of Zelenski ook verder zal gaan met toenadering tot EU en vooral Navo.

Schijnheilig

De westerse verontwaardiging is wel zeer schijnheilig als men weet dat een EU-staat, Hongarije, ook paspoorten uitdeelt in Oekraïne. In Transkarpatië, in het westen  van  Oekraïne, heeft de helft van de ca 130.000 etnische Hongaren nu al een  Hongaars paspoort en hebben ze stemrecht voor het Hongaarse parlement. De Hongaarse regering van Viktor Orban besliste in 2012 paspoorten toe te kennen aan alle etnische Hongaren in de buurlanden, waaronder Oekraïne.

Zie ook

Zelenski en Moskou De nieuwe president van Oekraïne, Volodymyr Zelenski, heeft tijdens de lange verkiezingscampagne niet veel losgelaten over zijn visie op de relatie met Moskou. Misschien heeft hij er wel geen. Bij EU en Navo willen aansluiten, en tegelijk de deur ope...
Oekraïense kiezers hebben een kater Vijf jaar geleden, massa’s Oekraïeners namen deel aan de “Maidan-revolutie” in Kiev. Ze waren het roofkapitalisme en de daarmee gepaard gaande corruptie van de oligarchen beu. En ze hoopten dat nauwe banden met het Westen meer welvaart zou brengen. O...
Oekraïne, van fictie naar realiteit In Oekraïne is Volodymyr Zelenskiy, de acteur die president speelde in een televisieserie president geworden in het echte leven. Hij won de presidentsverkiezingen met meer dan 73% van de stemmen. Zelenskiy wordt de tweede president van wat in 2014 d...
Transkarpatië, Europa’s nieuwe brandhaard Oekraïne heeft een Hongaarse consul het land uitgezet. Waarop Hongarije een Oekraïense consul de deur wees. Kiev heeft na het bekijken van een video geoordeeld dat Hongarije zich teveel moeit met de Hongaarse minderheid in Oekraïne, ca 130.000 person...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.