Balkan muizenissen bij EU

De Servische president Vucic bij zijn gastheer Xi. (xinhua.net)
Facebooktwittergoogle_plusmail

De EU houdt deze maandag 29 april in Berlijn hoog beraad met de leiders van landen uit de westelijke Balkan over deze regio. Toetreding van diverse staten uit die regio lijkt op de lange baan geschoven, wat niet bijdraagt tot stabiliteit in een regio waar zoveel conflicten sluimeren. Vorige topbijeenkomsten van de EU over de westelijke Balkan hebben niets opgeleverd.

Noch bij de EU noch in de westelijke Balkan wordt van dat beraad in Berlijn dan ook veel verwacht. Bij de EU zitten ze met Balkan-katers. De toetreding in 2007 van Roemenië en Bulgarije gebeurde volgens velen in de EU overhaast, vandaar onder meer dat ze nog steeds niet tot de Schengenzone zijn toegelaten. Ook de toetreding in 2013 van Kroatië is geen succes.

Tanend enthousiasme

De “vroegere Joegoslavische republiek Macedonië” heeft nu wel zijn naam veranderd in Noord-Macedonië en daarmee het Grieks verzet tegen zijn toetreding opgeheven. Maar daarmee staat de deur nog niet open. En al evenmin voor Albanië, Servië en Bosnië-Herzegovina., allemaal landen met scherpe binnenlandse tegenstellingen.

In Berlijn brengt de EU de leiders van Servië en Kosovo samen voor een nieuwe poging hun grenstwisten te regelen. De EU kwam eerder al met voorstellen die enthousiast door de betrokken partijen zijn afgewezen.

Het enthousiasme bij de bevolking in de regio om bij de EU te gaan, is ook sterk geluwd. De regeringen kijken dan maar andere kanten uit. De Servische president Aleksander Vucic was deze week te gast in China, Servië wil net als zoveel anderen in de regio graag meedoen aan de Road and Belt Initiative van president Xi. En ook Rusland en Turkije zijn zeer actief op het terrein. Turkije is vooral sterk aanwezig in Bosnië, Albanië en Kosovo.

Zie ook

Onrust in Servië Elke zaterdag stappen in Belgrado enkele duizenden mensen  op om hun diverse ongenoegens over president Aleksandar Vucic op straat te brengen. De on rust breidt uit, vorige zaterdag, de zevende editie, waren er ook betogingen in een twintigtal andere...
Hedendaagse Balkanisering De Balkan leek na de oorlogen van  de jaren 1990 tot rust en inkeer gekomen, maar de bezorgdheid over wat nu de West-Balkan wordt genoemd, neemt de jongste tijd weer toe. De conflicten van de jaren 1990, en van  een eeuw eerder, zijn slechts bevroren...
Kosovo 10, alles kan beter Op 17 februari 2008 riep Kosovo, de vroegere provincie van Servië, plechtig de onafhankelijkheid uit. Dit werd de zevende staat ontsproten uit Joegoslavië. Het ging ook hier niet zonder bloedvergieten, en precies dat werpt vandaag een zwarte schaduw ...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.