EVP trekt lijn voor Orban

Facebooktwittergoogle_plusmail

De EVP heeft dan toch rode lijnen getrokken voor Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban. Omdat ze het al zo bont gemaakt heeft, wordt ze geschorst. Als ze de lijnen (nogmaals) overschrijdt, vliegt ze eruit. Waar Orban misschien wel op uit is.

Een schorsing, de CD&V en andere partijen die op uitsluiting aandrongen, tonen zich tevreden. Hun positie was niet zo evident, want vooral de CDU-CSU, de kernpartij van de EVP, was niet happig om Fidesz te verliezen. De komende verkiezingen voor het Europarlement brengen wellicht verlies voor de EVP en voor haar kandidaat-voorzitter Manfred Weber (CSU) is niet bij voorbaat zeker van zijn verkiezing.

Met een schorsing legt de EVP de keuze bij Orban. Die kan nu kiezen tussen even binnen de lijnen en bij de EVP blijven, of verder provoceren wetende dat hij erg welkom zal zijn bij het uiterst-rechtse blok waaraan de Italiaanse Lega-leider Matteo Salvini werkt. Maar Orban zal er dan wellicht de leiding van willen, wat Salvini oook ambieert.

Orban blijft dus voorlopig. Samen met diverse partijen die met uiterst-rechts regeren. En met als Europarlementsvoorzitter nog altijd Antonio Tajani van Forza Italia die de jongste tijd zijn nostalgie voor het Mussolini-tijdperk de vrije loop laat.

Zie ook

Tajani heeft heimwee Antonio Tajani, voorzitter van het Europarlement, werkt zich in de kijker. Nadat hij al rare uitspraken deed over “Italiaans Istrië en Dalmatië”, haalt hij nu het nieuws met een lofzang op Mussolini, de fascistische dictator van vorige eeuw. Tajani i...
CD&V voelt zich ongemakkelijk CD&V en CDH, de christendemocraten van dit land, voelen zich ongemakkelijk in het gezelschap van de Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban. Ze dringen er bij de Europese Volkspartij (EVP) op aan die Fidesz aan de kant te schuiven...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.