Tajani heeft heimwee

Positieve kanten, aldus Tajani. (wikipedia.org)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Antonio Tajani, voorzitter van het Europarlement, werkt zich in de kijker. Nadat hij al rare uitspraken deed over “Italiaans Istrië en Dalmatië”, haalt hij nu het nieuws met een lofzang op Mussolini, de fascistische dictator van vorige eeuw. Tajani is lid van Forza Italia en van de EVP. In het EU-parlement is fel protest gerezen tegen zijn uitspraken.

De Anpi, de vereniging van de partizanen die het fascisme bestreden, is bijzonder verontwaardigd over Tajani’s uitspraak. De Vijfsterrenbeweging (M5S) herontdekt haar antifascisme. Udo Bullmann van de socialistische fractie is het EU-parlement, vindt dat dit niet kan, verscheidene fracties eisten excuses, sommigen vinden dat hij nu ontslag moet nemen.

Tajani verontschuldigde zich zeggende dat hij “als anti-fascist betreurt dat hij mensen zou hebben beledigd, maar dat hij zeker geen totalitair regime wou goedpraten”. Dat deed hij dus wel tijdens een uitzending op Radio 24. Daarin had hij het over de positieve kanten van Mussolini.

Kortgeleden had Tajani ook al voor ophef gezorgd met zijn uitlatingen over Istrië en Dalmatië waaruitzijn nostalgie naar de fascistische periode bleek. Bij een herdenking vorige maand van een slachtpartij op Italianen bij de grens tussen Slovenië en Italië, riep Tajanai ‘Leve Triëst, leve Italiaans Istrië, leve Italiaans Dalmatië, leve de Italiaanse ballingen”.

Zie ook

Nog een oude twistappel: Istrië Istrië, een prachtig schiereiland in het noordwesten van Kroatië, met enkele mooie stadjes die zeer Italiaans aandoen. Het waren dan ook lang door Italianen bewoonde stadjes, tot ze na de 2e wereldoorlog een stukje Joegoslavië werden. En zoals de Oos...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.