La sinistra herademt

Facebooktwittergoogle_plusmail

De Italiaanse linkerzijde herademt na een weekend van meevallers. In Milaan stapten minstens 200.000 mensen op in een betoging tegen racisme. En voor de verkiezing van  de leider van de Partito Democratico (PD) trokken verrassen d 1,8 miljoen Italianen naar een van de duizenden stemhokjes. Bovendien kozen ze met twee derde voor de meest l;inkse van  de kandidaten, Nicola Zingaretti.

Zingaretti, ‘gouverneur’ van de regio Lazio (met Rome), haalde meer dan 65 % van de stemmen tegen twee kandidaten,  interim-voorzitter Maurizio Martina en Roberto Giochetti die beide minder kritisch waren voor het neoliberale beleid dat Matteo Renzi als premier voerde. Zingaretti, 53, komt uit de Communistische Jeugd, was lang actief in de campmagnes tegen racisme en was tegenstander van Renzi’s ‘Jobs Act’, de neoliberale afbraak van de arbeidswetgeving.

De grote opkomst is een tegenvaller voor Renzi die de hoop mag opgeven dat hij nog een leidende rol zal kunnen spelen binnen de PD. Sommige van zijn aanhangers zouden liefst een nieuwe partij oprichten.

De PD doet het nog altijd slecht in de peilingen. In twee recente regionale verkiezingen, de Abruzzen en Sardinië, deden coalities rond de PD het minder slecht dat gevreesd, maar de PD als partij scoorde wel zwak. De meerderheid hoopt nu dat Zingaretti met een linkser aanbod het fiasco met Renzi kan doen vergeten. Er is ook de hoop dat de crisis bij de Vijfsterrenbeweging linkse kiezers terughaalt naar de PD.

Zie ook

La sinistra in coma De catastrofe is erger dan verwacht voor wat  nog rest van links Italië. Minder dan een kwart van de stemmen voor centrum-“links” en links – 23,5%. En het is niet omdat de meeste linkse kiezers zijn thuisgebleven. Nee, veel zijn overgestapt naar de a...
La Sinistra in shock De Italiaanse linkerzijden verkeren in shocktoestand. De lokale verkiezingen van eind juni werden een ramp en ondanks alle pogingen om verbrokkeld links te lijmen, is de verwarring groter dan ooit.  Rechts wrijft zich in de handen, de rechtse lijsten...
Milaan massaal tegen racisme In Milaan hebben zaterdag meer dan 200.000 mensen  deelgenomen aan een betoging tegen racisme. Die betoging is een antwoord op het stijgend aantal gevallen van racistische agressies en op het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini,...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.