Poetin, Trotsky en Netflix

Op deze foto met Lenin staat Trotsky nog rechts van het podium. Later haalde het stalinisme hem daar weg. Een van talloze vervalsingen van de geschiedenis. wikimedia.commons)
Facebooktwittergoogle_plusmail

Bij de 100ste verjaardag van de Russische Oktoberrevolutie had de Russische president Vladimir Poetin al duidelijk laten blijken dat hij die revolutionairen van toen niet in het hart draagt. De zogenaamde documentaire over Lev Davidovitsj Trotsky, nu te zien via Netflix, is van die afkeer doordrenkt. Een grote scharde personaliteiten en organisaties protesteert tegen de talrijke vervalsingen in die reeks, alsof Stalins geest nog altijd rondwaart als het om Trotsky gaat.

Staatszender Rossiya 1 had deze reeks besteld en in november 2017 uitgezonden als bijdrage tot de herdenking van de revolutie. Dat Trotsky als centrale figuur werd gekozen en negatief wordt afgeschilderd, is natuurlijk niet neutraal. Zo draagt deze Poetinzender zijn steentje bij tot de ontluistering van die revolutie waaraan Poetin en co liever niet herinnerd werden, maar wat ze niet zomaar konden laten voorbijgaan.

Stalins geest

In feite herneemt deze reeks Stalins aantijgingen tegen Trotsky. Poetin en zijn omgeving eren trouwens in hun grote patriottische ijver de grote patriot Stalin. Dat Trotsky in 1940 vermoord werd in opdracht van Stalin, wordt in deze ‘documentaire’ verdoezeld. Moordenaar Ramon Mercader zou eerder een ontgoochelde aanhanger zijn geweest die in zelfverdediging een ijspik door Trotsky’s hoofd sloeg.

Het protest tegen de onwaarheden en verdraaingen in deze reeks gaat onder meer uit van Esteban Volkov, kleinzoon van Trotsky. Ze wijzen er o.m. op dat de reeks er voortdurend naar verwijst dat Trotsky jood was. Er wordt verteld hoe Trotsky tijdens ballingschap in Mexico verteerd werd door wroeging over zijn misdaden (iets waar Stalin voor zover bekend nooit last van had). Dat Stalin de hand had in de dood van de vier kinderen van Trotsky wordt niet verteld, wel wordt Trotsky beschuldigd dat hij naar zijn familie niet omkeek.

Meer details op Médiapart: https://blogs.mediapart.fr/edition/les-invites-de-mediapart/article/190219/netflix-et-le-gouvernement-russe-unis-dans-la-calomnie-anti-trotsky

Zie ook

Patriot Poetin, popes en sharia Vladimir Poetin of Xi Jinping, wie blijft het langst president? Xi hoeft zich alleen iets aan te trekken van intriges aan de top, Poetin moet af en toe stembussen plaatsen. Maar met het concept van illiberale democratie lukt dat best. Poetin kent doo...
Kremlin en die vervelende Oktoberrevolutie Kremlin en die vervelende Oktoberrevolutie Er zijn zo van die lastige verjaardagen die men liefst zou overslaan. Zoals die revolutie van Oktober 1917 in Rusland, de “tien dagen die de wereld deden beven”. Alleszins tien dagen die een eeuw lang hun...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.