Gay parlementslid ontvlucht Brazilië

Facebooktwittergoogle_plusmail

Jean Wyllys, parlementslid voor de linkse PSOL en activist voor LGBT-rechten, heeft aangekondigd dat hij Brazilië ontvlucht uit vrees voor zijn leven; Een vriendin en partijgenote van Wyllys, Marielle Franco, werd in maart vorig jaar vermoord. Sindsdien kreeg Wyllys lijfwachten ter bescherming.

Ook Franco was bedreigd, het zijn dus geen loze dreigemenen. Volgens Wyllys worden sinds Jair Bosonaro aan de macht is, begin dit jaar, dagelijks verscheidene homoseksuele mannen en vrouwen vermoord. Zijn aantreden heeft het geweld in dit land sterk aangezwengeld, aldus Wyllys. Hij zei dat familieleden en vrienden van hem eveneens worden bedreigd en dat er op de “sociale’ media een haatcampagne tegen hem wordt gevoerd.

Bolsonaro staat onder meer bekend voor straffe homofobe uitspraken. Wyllys kwam in het parlement herhaaldelijk in felle botsing met Bolsonaro. Na de bekendmaking van Wyllys dat hij niet in Brazilië bleef, plaatste de president op twitter een duim omhoog. De omgeving van Bosonaro’s zoon is in verband gebracht met de moord op Franco.

Wyllys en Franco behoorden/behoren tot de PSOL, de Partij voor Socialisme en Vrijheid, ontstaan uit linkse fracties binnen de PT, de Arbeiderspartij. De PSOL staat vooral sterk in Rio de Janeiro. Haar kandidaat moest het in de verkiezingen voor burgemeester in oktober 2016 afleggen tegen de evangelist Marcelo Crivella, ook al bekend om zijn uitgesproken homofobie.

Wyllys wordt in het parlement opgevolgd door David Miranda, echtgenoot van een VS-journalist. Miranda is eveneens een GLBT-militant.

.

Zie ook

Marielle Franco, een dode in Rio Marielle Franco en Anderson Pedro Gomes zijn in Rio de Janeiro koelbloedig geëxecuteerd. Door wie? Franco had veel vijanden, ze was militante van de linkse partij PSOL (Partij voor Socialisme en Vrijheid), ze verzette zich tegen de militarisering van...
De verkiezing van een schoft Ze krijgen gelijk, zij die altijd al zeiden dat Brazilië een ‘grote toekomst’ te wachten staat. Het wordt dus weer wachten. Dit keer weliswaar met veel angst voor wat gebeuren kan. Jair Bolsonaro werd verkozen tot nieuwe President. Er is de afgelope...
Brazilië: rechts aan de macht Op 1 januari 2019 neemt Jair Bolsonaro, extreem-rechts ex-militair, de macht over in Brazilië. Hij won de verkiezingen eind oktober van Fernando Haddad, de invaller voor Lula da Silva die een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit (zie vorig artikel). ...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.