Elcker-Ik gaat voor ‘Talking and Acting Urbanity’

Facebooktwittergoogle_plusmail

Elcker-Ik is een begrip in Antwerpen. Al bijna 50 jaar is dit centrum een ‘broeikas voor sociale vernieuwing’. Met politiserend vormingswerk en sociale acties engageerden vaste krachten en vrijwilligers zich decennia lang in de milieubeweging, de vrouwenbeweging, de vredesbeweging en voor solidariteit met de derde wereld. Zij startten actiegroepen tegen kernenergie, racisme of de verloedering van het milieu. Zij streden voor bijzondere jeugdzorg, meer rechten voor patiënten, respect voor gehandicapten en voor een multiculturele samenleving. Zij begonnen met tweedekansonderwijs en met basiseducatie. Zij richtten coöperaties op, ijverden voor een sociale economie en waren de pioniers van de kringwinkels.

Die rol van broeikas voor sociale vernieuwing wil Elcker-Ik blijven spelen. Ook in de 21ste eeuw met haar nieuwe uitdagingen rond globalisering en verstedelijking. Weldra wonen er vijf miljard mensen in steden. Een stad is de plek waar samenlevingsproblemen extreem en acuut zichtbaar worden. Het is een testgebied waar burgers initiatieven nemen en praktijken ontwikkelen naar een meer rechtvaardige, inclusieve, diverse en duurzame samenleving. Steden zijn ook broeikassen voor vernieuwing en dynamiek, en die maatschappelijke laboratoriumfunctie zit nog steeds in het DNA van Elcker-Ik: samenlevingsproblemen analyseren, bediscussiëren en tot concrete oplossingen kneden. Dat wordt de inhoud van ‘Talking en Acting Urbanity’.

Elcker-Ik biedt vanaf volgende week een aantrekkelijk programma aan met uitdagende activiteiten om het denken en doen rond de stedelijke problematiek aan te scherpen. Eric Corijn opent de reeks met een sterk onderbouwd verhaal waarin hij pleit voor een stedelijke revolutie. Kan de stad de wereld redden en hoe beginnen we er samen aan?

Klik op https://www.elcker-ik.be/InformCMS/custom/downloads/TAU_winter_2019.pdf

voor alle activiteiten tot aan de paasvakantie.

Verdere info via yael.brakin@elcker-ik.be, Elcker-Ik Centrum, Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen, tel. 03-2186560

 

Walter Lotens is een gepensioneerde leraar, mede-oprichter van de Actiegroep Kritisch Onderwijs (AKO), moraalwetenschapper, publicist en Latijns-Amerikawatcher. Hij werkt mee aan www.uitpers.be, www.dewereldmorgen.be en www.apache.be en schrijft boeken over bewegingen van onderuit van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Walter houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterlotens.net).