Sancties om Nord Stream2?

Facebooktwittergoogle_plusmail

Het zit VS-president Donald Trump en co zeer hoog dat er een tweede gaspijpleiding komt van Rusland naar Duitsland, onder de Baltische Zee, Nord Stream 2. Trump heeft daarvoor  de Duitse Bondskanselier Angela Merkel al bedreigd met extra douanerechten op Duitse producten. Nu heeft de VS-ambassadeur in Berlijn, Richard Grenell, gedreigd meth sancties tegen alle bedrijven die aan dat project deelnemen.

De opening van  Nord Stream2 was voorzien voor eind dit jaar, maar de werken lopen vertraging op. Van de 1200 aan te leggen kilometer, is er 300 gelegd. Na afwerking zou er jaarlijks 55 miljard  kubieke meter Russisch gas via die leiding naar Duitsland vloeien. In 2011 werd al een  eerste leiding, Nord Stream1,  geopend.

Schaliegas

De bezwaren van Washington? Ten eerste, Duitsland wordt zo té afhankelijk van Russische energie, dat is een strategisch gevaar. Ten tweede, het is een slechte zaak voor Oekraïne, want dan komt er minder gas via dat land. Oekraïne en Polen zijn erg tegen Nord Stream gekant. Ook Denemarken tracht nu dwars te leggen, het heeft bezwaar tegen de aanleg van buizen nabij een Deens eiland in de Baltische Zee. Kopenhagen wil Washington een handje toesteken.

De derde reden wordt niet uitgesproken: Russisch gas staat meer invoer van schaliegas uit de VS in de weg. Russisch gas is een zware concurrent. Nord Stream2 staat de verkoop van VS-gas in de weg; America First.

In Nederland heeft de VS-ambassadeur de regering in een brief gevraagd uit het project te stappen. Royal Shell neemt deel aan Nord Stream 2.  De Russische ambassadeur antwoordde dat de VS hier hun eigen belangen willen dekken en dat Russisch gas hoe dan ook 30 % goedkoper is dan gas uit de VS.

Zie ook

Gas uit Rusland of steun aan Kiev? Naar buiten uit vertelt de EU met luid trompetgeschal dat ze aan de kant staat van de pro-fascistische regering in Kiev. Maar ze weet maar al te best dat ze voor haar energiebevoorrading afhankelijk is van de Russische partner. Zo wordt het aanleggen...
De nachtmerrie van schalie In Oakland, de overkant van San Francisco, betoogden zaterdag 7 februari tienduizend mensen tegen ‘fracking’, de ontginning van schaliegas en –olie uit rotsen. De nochtans als ‘groen’ geboekstaafde gouverneur Jerry Brown ziet er geen graten in dat de...
Trump roert in gas en oliebrij Trump voert hoge invoerrechten op staal en aluminium uit de EU in, ook daar zit ene gaslucht aan. De VS-president gebruikt dat als chantage om Duitsland te doen afzien van Nord Stream 2, een extra pijpleiding voor Russisch gas. Hij heeft ook rechtstr...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.