Lynchende koewachters

Koewachters gaan drastisch te werk (Daly Star)
Facebooktwittergoogle_plusmail

In het Indiase Latehar, deelstaat Jharkhand, zijn acht mannen tot levenslang veroordeeld wegens de moord op een man en een kind twee jaar geleden. De veroordeelden waren koe-vigilantes, hindoes die waken over het heil van koeien en er een lynchpartij voor over hebben.

De 32-jarige Majloom Ansara en de 12-jarige Imtiaz Khan waren  op weg met acht koeien om die op een markt te verkopen. Ze werden onderweg aangevallen en aan een boom opgeknoopt met het touw dat rond de koeien zat. Na het vonnis riepen hindoebetogers  ‘Leve moeder India’ en ‘Stop het doden van koeien’.

Vooral sinds de hindoenationalistische BJP in 2014 aan de macht kwam, zijn de ‘cow vigilantes’ weer volop actief.
Er waren de voorbije jaren tientallen gewelddaden waarbij talrijke slachtoffers vielen, meestal moslims. Het kwam totnogtoe slechts twee keer tot een veroordeling van de daders. Vorig jaar besliste het Hooggerechtshof dat er in alle districten wakers moeten aangeduid worden om tegen die koewachters op te treden.

In steeds meer deelstaten is het slachten van  koeien verboden. Veel slachterijen, meestal uitgebaat door moslims, moesten sluiten. Slechts in 5 van de 29 deelstaten is het slachten en eten van rundvlees volkomen legaal.

Zie ook

Modi speelt met tempelvuur In New Delhi betoogden onlangs, 9 december, meer dan 200.000 hindoes voor de bouw van een hindoetempel waar vroeger een moskee stond. Een week eerder betoogden massa’s boeren tegen de regeringspolitiek. Begin december vielen de zoveelste doden nadat ...
In India bloeit de haat Gauri Lankesh is op 5 september vermoord in Bangalore. Dit is niet zomaar een fait divers uit India, Lankesh was een gedreven journaliste die de jongste jaren op de barrikade stond om het seculiere India te verdedigen tegen het triomferende hindoenat...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.