Nicaragua: de oppositie moet zwijgen

Facebooktwittergoogle_plusmail

Eén week geleden werden drie communicatiemedia al het zwijgen opgelegd, alle drie eigendom van de bekende journalist Carlos Fernando Chamorro. Eergisteren viel de politie binnen bij het TV-kanaal ‘100 % Noticias’ en de directeur-generaal, Miguel Mora, werd samen met zijn echtgenote en twee medewerksters aangehouden wegens een ‘terroristische samenzwering’. De echtgenote, de journaliste Veronica Chavez, werd snel weer vrijgelaten en blijft berichten verspreiden via facebook en twitter.

In Nicaragua is het al lang erg onrustig (lees artikel). De sandinistische President, Daniel Ortega, probeert samen met zijn echtgenote en vice-president Rosario Murillo, het vergaand sociaal ongenoegen te interpreteren als ‘buitenlandse interventie’. Dat de Verenigde Staten, eens te meer, niet afkerig staan van een regimewissel kan zeker waar zijn, maar het terecht sociaal protest komt niet uit de lucht vallen.

Van democratie is nog nauwelijks sprake in Nicaragua. De aangehouden journalisten krijgen de bescherming van de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. De officiële media reppen met geen woord over het sluiten van het Televisiekanaal. Wel maakte President Ortega bekend dat hij honderd misdadigers uit de gevangenis laat om de kerst in familie te kunnen vieren.

Francine Mestrum is doctor in de sociale wetenschappen en doet onderzoek naar sociale rechtvaardigheid, ontwikkeling en samenwerking, armoede, ongelijkheid en mondialisering. Zij is voorzitter van het mondiale netwerk van Global Social Justice (www.globalsocialjustice.eu) en werkt momenteel aan een project voor ‘social commons’ (www.socialcommons.eu ) voor een transformatieve en universele sociale bescherming.