Italië, PD “palliatief”

Facebooktwittergoogle_plusmail

Wat rest van de Italiaanse linkerzijde staat op imploderen. De Democratische Partij (PD) gaat in de grootste verwarring naar een congres waarop voormalig partijleider en premier Matteo Renzi allicht niet zal opduiken. Want Renzi werkt aan een nieuwe “burgerbeweging” , met als voorbeeld de Franse La République en Marche van die andere ex-wonderboy, Emmanuel Macron.

Ex-minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti trekt zich terug als kandidaat voor de voorverkiezingen van 3 maart 2019 waarop een nieuwe partijleider wordt gekozen. Maar er blijven nog 7 kandidaten over. Tussen die 7 gaat het niet om politieke verschillen, het zijn gewoon clans rond personen met ambitie, schrijft de krant la Repubblica onder de titel ‘Eutanasia, l’ultima tappa dei dem’ (Euthanasie, de laatste etappe van de “dem’ – PD).

Renzi

Minniti trok zich omdat zijn voorman Renzi weigert van te zeggen of hij in de partij blijft. Renzi werkt aan een nieuwe beweging om naar de Europarlementsverkiezingen trekken. Hij heeft concurrentie, ook ex-minister van Economie Carlo Calenda bereidt een “anti-populistische” beweging voor. Het komt er dus op aan de eerste te zijn. Renzi heeft al laten uitschijnen dat er in zijn nieuwe beweging geen plaats zal zijn voor politici uit de PD, ook niet voor degenen die hem steunden. Alleen “burgers”.

Zowel Renzi als Calenda zien een gat in de kiesmarkt. Nogal wat kiezers van M5S, de Vijfsterrenbeweging, raken ontgoocheld. De beloofde ‘reddito di citadinanza” (staatsburgeruitkering om tot aan minimuminkomen te geraken) wordt op de lange baan geschoven; en M5S wordt meer en meer gedomineerd door Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken, en diens Lega. Volgens peilingen is de Lega nu al enkele percenten sterker dan de Vijfsterren. Bij de verkiezingen van 4 maart was dat Lega 17 %, M5S 32 %.

Er vallen dus misnoege kiezers te winnen. Ook Forza Italia van Silvio Berlusconi, loopt op zijn laatste benen. En de PD staat op imploderen. Renzi vindt dat hem geen schuld treft, al is het zijn neoliberaal beleid dat zoveel linkse kiezers wegjaagde, voor een groot deel weg van de stembus. De heropstanding van de eens zo glorierijke Italiaanse linkerzijde, is nog niet voor morgen.

Zie ook

La sinistra in coma De catastrofe is erger dan verwacht voor wat  nog rest van links Italië. Minder dan een kwart van de stemmen voor centrum-“links” en links – 23,5%. En het is niet omdat de meeste linkse kiezers zijn thuisgebleven. Nee, veel zijn overgestapt naar de a...
Salvini scoort in match Brussel-Rome De EU-Commissie geeft de Italiaanse regering drie weken om haar begroting te  herzien, anders wordt ze afgewezen. Matteo Salvini, vice-premier en leider van de uiterst-rechtse Lega, vindt dit een oorlogsverklaring aan het Italiaanse volk, want dit is...
Rome gaat bescheiden in het rood Brussel en Rome maken zich klaar voor een krachtproef rond de begroting 2019 die de geel (Vijfsterrenbeweging)- groene (Lega) regeringscoalitie bekendmaakte. Brussel vindt een begrotingstekort van 2,4 % niet kunnen voor een lidstaat met een reeds zo ...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.