Trump = Obama?

Facebooktwittergoogle_plusmail

Ter linkerzijde werden na de zege van Donald Trump bij de VS-presidentsverkieizngen bijna eensluidend negatieve balansen opgemaakt van de acht jaar beleid van uittredend president Barack Obama. Sommigen vonden dat het allemaal niet zoveel verschil maakte, koek van hetzelfde imperialistisch deeg. De nakende benoeming van Brett Kavanaugh tot rechter in het Opperste Gerechtshof is intussen nochtans het zoveelste signaal dat het wel degelijk verschil maakt.

Bewegingen voor mensenrechten en vrouwengroepen waarschuwden tijdens de verkiezingscampagne voor de rampzalige gevolgen die de verkiezing van Trump kon hebben op rechten die ten onrechte als verworven werden beschouwd. Zoals het in 1973 door het Hooggerechtshof erkende recht op abortus en uitspraken tegen discriminatie. Met Kavanaugh in dat Hof zitten we voor minstens één generatie met een reactionaire meerderheid.

De verhuizing van de VS-ambassade naar Jeruzalem, de stopzetting van steun aan de VN-instantie voor Palestijnse vluchtelingen, de terugtrekking uit het nucleair akkoord met Iran. De steun aan de steenkoolindustrie, het einde van allerlei milieubeschermende maatregelen, de sabotage van wetenschappelijk onderzoek, de aanvallen op de media , de uitgesproken bewondering voor uiterst-rechtse politici als de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini, de aanvankelijke weigering om na Charlottesville uiterst-rechts geweld te veroordelen…Niets dergelijks gezien onder Obama.

Het is ons allemaal wel bekend. Maar progressieven die Trump en Obama over dezelfde kam schoren, mogen hier wel even uit leren dat er in de burgerlijke democratie degelijk grote nuances zijn. Reactionaire obscurantisten zijn erger dan ‘liberalen’.

Zie ook

Trump, steeds angstaanjagender Donald Trump krijgt een veroordeling van de neonazi-moord in Charlottesville niet over de lippen, hij legt liever het accent op “links uitschot” . Zelfs zijn uiterst-rechtse ideoloog, de net ontslagen ‘strateeg’ Steve Bannon, en het Franse Front Nati...
Heimwee naar Obama Heimwee naar Obama. Deze titel is bedoeld als provocatie. Zeker, ik heb geen heimwee naar de acht jaar Obama-bewind waarin de ongelijkheden verder toenamen, de nieuwe jobs vooral precair waren, Guantanamo open bleef, oorlog werd gestookt, enzovoort. ...
Obama: 8 jaar hypocrisie Bij het einde van Obama's achtjarige ambtstijd als president van de VS zal het in de gevestigde media aan lofzangen over zijn beleid niet ontbreken. Uiteraard zijn er positieve zaken gerealiseerd in die tijd. Maar de acht jaar die Obama in het Witte ...
Obama’s povere erfenis Met Donald Trump in het Witte Huis staan de VS en de wereld voor onbekende tijden. Wat gaat deze man doen met de machtsinstrumenten die hij van Obama erft? Niet veel goeds, valt te vrezen. Dit maakt van 8 jaar Obama echter geen goed verhaal, integend...
Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.