Tam Tam klopt aan

Facebooktwittergoogle_plusmail

Tam Tam, burgers die weerwerk bieden tegen het neoliberalisme – ‘la société civile contre le néolibéralisme’, titelde Le Soir bij de lancering op 5 februari van de campagne Tam Tam. Die titel vat goed samen waarover het gaat: een breed middenveld trekt met hedendaagse wapens, te beginnen met een video over gezondheidszorg, ten strijde tegen de neoliberale afbraak.

Tam Tam is een bundeling van zeer diverse krachten. Gevestigde als de twee grote vakbonden en mutualiteiten, naast talrijke academici, gezondheidswerkers, studenten, juristen, diverse basisbewegingen. Hun opzet: vanuit de samenleving de zeer concrete negatieve gevolgen van het neoliberale beleid aantonen. Ze starten met de massaverspreiding van een video die duidelijk maakt welke nefaste gevolgen dat beleid heeft op de volksgezondheid.

Tam Tam, dat is de boodschap verspreiden wat neoliberalisme voor de burger in het dagelijks leven betekent. Informatie, bewustmaking en mobilisatie. Olivier de Schutter, jarenlang de Speciale Rapporteur voor het recht op voedsel bij de VN, klaagde bij de voorstelling van Tam Tam hoe het neoliberaal discours een visie opdringt waarin rentabiliteit en privatisering centraal staan. De behoeften van de samenleving moeten wijken voor het onaantastbare marktdenken. Met als gevolg een groeiende ongelijkheid inzake levensverwachting: in rijkere buurten leven de bewoners gemiddeld acht jaar langer dan in de armere.

De zeer didactisch opgevatte video over gezondheid circuleert sinds de lancering volop aan Franstalige kant, nog bescheiden in Vlaanderen. Na gezondheid komen de onderwerpen justitie en werk.

De eerste Tam Tam video is onder meer te vinden via:

Facebook

Youtube via Internet

Of op Campagne Tam Tam

Freddy De Pauw was van 1972 tot 2002 redacteur buitenland bij De Standaard. Hij volgde jarenlang Centraal- en Oost-Europa, een groot deel van Azië (o.m. China) en Italië. Hij publiceerde o.m. bij het Davidsfonds ‘Volken zonder Vaderland’ over de ‘etnische kwesties’ in Centraal- en Oost-Europa; De firma maffia; Italië, moeder van alle smeer; Russische mafija; Handelaars in mensen; Maffia in België en Handelaars in nieuws over trens in de berichtgeving. Werkt sinds de start in 1999 mee aan Uitpers.